– Et svært godt desentralisert tilbud

Slik konkluderer den nyutdannede sykepleieren Karina Røberg fra Vangsvik i Senja. Hun kunne fortsette i jobben sin, bo hjemme med familien og samtidig studere og bli sykepleier.

Vernedrakt sykepleier
SYKEPLEIER I PANDEMI: Karina Røberg fra Vangsvik i Senja er akkurat ferdig med desentralisert utdanning til sykepleier. Foto: Privat
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 16.01.23 10:10 Oppdatert: 16.01.23 14:34
Arktis Helse og velferd Om UiT Studentliv / Studier Tromsø Alta Harstad Bardufoss

I desember i fjor kunne Karina Røberg kalle seg sykepleier, etter fire års deltidsstudier ved UiTs studiesenter på Finnsnes, en kort kjøretur fra hjemplassen Vangsvik, ved siden av jobb. Hun jobbet allerede som hjelpepleier i Senja kommune, og etter endt utdanning fortsatte hun å jobbe ved omsorgsboligen i Vangsvik, nå som sykepleier.

Hjemme har samboeren og to barn gjennom fire år stilt opp slik at mamma kunne ta deltidsstudiet og etter siste eksamen kalle seg sykepleier. Hjelpepleierutdanningen hun hadde fra tidligere kunne hun også ta på Finnsnes.

– I dag jobber jeg i fast stilling som sykepleier og har turnusarbeid med jobb på dag- og kveldstid, sier Røberg.

Krever selvdisiplin

Hun legger ikke skjul på at hun synes hun er heldig som har kunnet bo hjemme og jobbe samtidig somhun har studert.

– Slik har jeg også kunnet være sammen med familien, mest mulig. For det er krevende å studere ved siden av full jobb og det krever en viss egeninnsats – for å si det slik. Man må være rimelig strukturert og ha en god porsjon selvdisiplin. Uten det nytter det ikke å få dette til, sier Karina Røberg.

Fra Vangsvik til Finnsnes er det rundt 20 kilometer, og kjøretida er omkring 25 minutter. Foruten kortere samlinger og forelesninger på Finnsnes hadde studentene to ukessamlinger årlig som fant sted i Tromsø. Og for å få den nødvendige sykehuspraksisen ble det også nødvendig med noen opphold i Tromsø.

Fikk mye støtte

Karina Røberg forteller at studiene ikke ville ha vært mulig å gjennomføre uten full støtte fra familien og fra arbeidsgiver.

– Det er lurt å avklare med arbeidsgiver på forhånd før man gir seg i kast med slike desentraliserte studier, slik at man er sikker på å få fri fra arbeid når det er samlinger og når man skal ut i praksis. Har man en jobb, slik jeg hadde som hjelpepleier i kommunen, og har et ønske om å studere sykepleie, så er dette midt i blinken, sier hun.

Glad for tilbakemeldingen

Karina Røbergs opplevelse av studiene samsvarer veldig bra med resultatene fra en undersøkelse regjeringen offentliggjorde rett før jul. 85 prosent av studentene på fleksible og desentraliserte studietilbud er fornøyde med det faglige innholdet. Det viser en ny rapport, skriver regjeringen i en pressemelding.

Det er NIFU (Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning) som har utarbeidet rapporten Utdanning uavhengig av bosted og livssituasjon? 

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) er glad for at tilbudene om fleksible og desentraliserte studier svarer til studentenes forventninger. 

– Utdanning skal ikke bare være for heltidsstudenter som kan studere fast ved et lærested. Regjeringen har styrket tilbudet av utdanninger på steder der det ikke finnes fagskole, høyskole eller universitet, uttaler forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).

sykepleier laboratorium
TESTER: Karina Røberg arbeider i omsorgsbolig med alle typer sykepleierarbeid. Foto: Privat

Forbedret støtteordning?

Røberg inntømmer at hun trolig ville ha valgt heltidsstudium hvis hun hadde vært 20 og ikke hatt barn.

– Jeg skal ikke legge skjul på at for å få dagene til å strekke til er det krevende, for man må bruke ettermiddager og kveldstid på studiene og jeg innrømmer gjerne at jeg ofte satt på skolen til langt på natt for å få dette til å gå i hop.  

Og mens enkelte av de som ble ferdige sykepleiere før jul fortsetter på en mastergrad, er dette ikke noe Røberg har planer om så langt.

– Nei, jeg ser ikke for meg noen master ennå, sier hun.

– For dem som er i jobb og ikke har noen form for bostøtte eller må leie seg bolig i Tromsø og også mister arbeidsinntekt kan et deltidsstudium bli vanskelig for mange. For oss som bor i distriktene og må inn til by for å få sykehuspraksis, så hadde det vært fint med en eller annen form for kompensasjon når vi skal studere – for hadde ikke jeg hatt familie i Tromsø og måttet ordne alt selv, kunne dette blitt vanskelig å få til å gå opp, sier hun.

Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 16.01.23 10:10 Oppdatert: 16.01.23 14:34
Arktis Helse og velferd Om UiT Studentliv / Studier Tromsø Alta Harstad Bardufoss
Vi anbefaler