Kvensk i vinden på Alta museum

Tervettulemaa! Velkommen til den kvenske vandreutstillinga Tuulessa – I vinden som åpner på Alta Museum tirsdag 27. september.

kollage kvenforskning Tuulessa
OMFATTENDE: Utstillingen som åpner neste uke på Alta museum bygger på et omfattende materiale innsamlet av UiT-forskere. Foto: Arkiv/UiT
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 22.09.22 08:30 Oppdatert: 22.09.22 10:19
Arktis Historie Kunst og kultur Om UiT Reiseliv Alta

portretter kvener museum
SMÅ GLIMT: Utstillingen Tuulessa - I vinden er spennende og byr på mange fortellinger om kvenene i Finnmark. Foto: UiT/arkivet

Med utstillinga ønsker forskerne å dele kunnskap som er samlet inn gjennom flere år i forskningsprosjektet IMMKven. Utstillinga gir muligheten til samtaler, arrangement og kunnskapsutveksling om kvensk språk og kultur i dag.

forskere feltarbeid
FELTARBEID: Kristin Nicolaysen (t.v.), Kjell Olsen, Trine Kvidal-Røvik og Stein R. Mathisen på feltarbeid i Skallelv Foto: Kristin Nicolaysen/Nicolaysen Film AS

Dagens kvenkultur

– Utstillinga Tuulessa – I vinden, inviterer til å se hva som rører seg innenfor kvensk kultur i dag. Den er basert på forskningsprosjektet IMMKven som er finansiert av Forskningsrådet. Prosjektet dreier seg om hvordan kvensk kulturarv kommer til uttrykk i samtida, innenfor familier, museum og kulturnæring, forteller professor ved UiT, Trine Kvidal-Røvik.

Sjekk bloggen til prosjektet

Kvidal-Røvik forteller at IMMKven-prosjektet og vandreutstillinga er gode eksempler på tett samarbeid med samfunns- og næringslivsaktører i regionen. Prosjektet er ledet fra UiT i Alta og har samarbeidsaktører i hele fylket.

Også en doktorgrad

– Vi på UiT har samarbeidet med Vadsø museum-Ruija kvenmuseum og Nicolaysen film i selve forskningsprosjektet, og har hatt en aktiv partnergruppe bestående av kvenske organisasjoner og nøkkelpersoner som blant annet er lokalisert i Nord-Troms. I kjølvannet av forskningssamarbeidet har vi seinere hatt Inger Birkelund som næringslivsmentor på UiT fra næringslivet i Nordreisa. Gyrid Øyen skriver også en doktorgrad om kvensk kultur på museer som en del av forskningsprosjektet, forteller Kvidal-Røvik.

Forskere innsamling materiale
DOKTORGRAD: Stipendiat Gyrid Øyen skriver avhandling om kvensk kultur i museene. Her fra feltarbeid i Øst-Finnmark. Foto: Kristin Nicolaysen/Nicolaysen Film AS

Bredt samarbeid

I arbeidet med Tuulessa har forskergruppa samarbeidet med Norges arktiske universitetsmuseum, Nord-Troms museum, Kvensk institutt, Alta Museum og Vadsø museum-Ruija kvenmuseum. Kristin Nicolaysen har ledet arbeidet med å lage utstillingen. Den kvenske kunstneren Åsne Kummeneje Mellem har vært kunstnerisk veileder i utstillingsprosessen. Troms og Finnmark fylkeskommune har gitt støtte til samarbeidet.

– For øvrig har flere kvenske kunstnere og ressurspersoner bidratt til å lage denne spennende utstillinga som nå åpner på Alta Museum, sier Trine Kvidal-Røvik.

Hun håper mange finner veien til museet både på åpningsdagen og i perioden den står i Alta. Åpningsarrangementet gjøres i samarbeid med Forskningsdagene 2022. Utstillingen åpner tirsdag 27. september kl. 19.00.

kunst kven museum
SPENNENDE: Det er mye spennende innhold i den nye utstillingen ved Alta Museum som åpner tirsdag til uka. Foto: Kristin Nicolaysen/Nicolaysen Film AS
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 22.09.22 08:30 Oppdatert: 22.09.22 10:19
Arktis Historie Kunst og kultur Om UiT Reiseliv Alta
Vi anbefaler