Kan man kjenne det på gikta?

Været påvirker oss. Noen «kjenner det på gikta», mens andre får mer vondt når lavtrykkene står i kø utenfor kysten. Men kan været påvirke hvor mye smerte vi tåler?

Jente på spark
Fem varmegrader kan kjennes mildt om vinteren, og temperaturen rundt oss påvirker faktisk også hvordan vi opplever smerte. Foto: Edvard Kristiansen/UiT
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 22.02.22 16:08 Oppdatert: 22.02.22 16:26
Helse og velferd Samfunn og demokrati

Ja, ifølge en nylig publisert studie fra den sjuende runden av Tromsøundersøkelsen.

Erlend Hoftun Farbu portrett
Erlend Hoftun Farbu er forsker i Tromsøundersøkelsen. Foto: Bjørn Kaare Iversen/UiT

– Akkurat hvordan, og hvor mye er vanskelig å si. En kan sammenligne det med hvordan en opplever været. På en høstdag i september oppleves fem varmegrader annerledes enn i mars; høstdagen kan være kald, mens etter en kald vinter kjennes samme temperatur som mildt, sier forsker Erlend Hoftun Farbu.

Han legger til at også luftfuktighet og vind vil påvirke hvordan fem varmegrader oppleves. Nå viser resultater fra Tromsøundersøkelsen at været også kan påvirke smertetoleranse på en lignende måte.  

Stor studie

– Vi er de første som har undersøkt om denne sammenhengen varierer over tid i en så stor studie med smertetester, og vi har funnet at vår opplevelse av smerte er påvirket av været. Tromsøværinger kan godt si at de kjenner det på gikta, sier Hoftun Farbu.

Smertetoleransen til nesten 19 000 deltagere ble testet ved at de holdt hånden i kaldt vann, og at de fikk en mansjett blåst opp rundt leggen. Deltagerne avsluttet testene når han eller hun ikke klarte mer, såkalt smertetoleranse.

– Vi fant at på samme måte som en blir vant til kulda på vinteren, kan tromsøværingene holde hånden sin lengst i kaldt vann når det er kaldt. Vi kunne også bruke været de siste 13 dagene før testen til å forutsi hvor mye trykk rundt leggen deltagerne tålte, sier Hoftun Farbu.

Smertestasjon med en person som har hånda i kaldt vann.
Deltagerne ble blant annet testet på hvor lenge de orket å holde hånda i kaldt vann. Foto: Stina Grønbech/Tromsøundersøkelsen

Utfordrer tidligere funn

Studien utfordrer dermed tidligere studier som har funnet liten eller ingen sammenheng mellom været og smerte.

– Forskernes modeller har tidligere basert seg på at fem varmegrader betyr det samme hele tiden. Men hvis fem varmegrader kan være både kaldt og mildt, og samtidig kan både øke og redusere smertetoleransen avhengig av hvilket vær vi er vant til, så er det ikke rart at forskere og lekfolk ikke blir enige, avslutter Hoftun Farbu.

Hoftun Farbu disputerte for øvrig for PhD-graden i helsevitenskap 20. desember i fjor da han forsvarte en avhandling om sammenhengen mellom smerte og kulde. Les avhandlingen hans her!

Referanse:
Farbu EH, Rypdal M, Skandfer M, Steingrímsdóttir Ó A, Brenn T, Stubhaug A, et al. To tolerate weather and to tolerate pain: two sides of the same coin? The Tromsø Study 7. Pain. 2021.

Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 22.02.22 16:08 Oppdatert: 22.02.22 16:26
Helse og velferd Samfunn og demokrati
Vi anbefaler