UiT-professor fagperson for ny NRK-serie

Professor Ketil Lenert Hansen ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge (RKBU Nord) er en av fagpersonene bak NRK Super sin serie om rasisme.

Rasisme NRK super
RASISMEFOKUS: Musikkvideo laget til NRK Supers temadager om rasisme. Arisha, Magnus, Malik og resten av skuespillerne fra Klassen er med på å belyse tematikken på sin måte. Foto: NRK
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 27.01.22 12:15 Oppdatert: 28.01.22 09:54
Historie Om UiT Samfunn og demokrati Urfolk Tromsø

Professor Ketil Lenert Hansen har bidratt med faglige innspill til NRK i samband med produksjonen av NRK Super sin serie om rasisme. Serien består av musikkvideo om rasisme, en episode om rasismens historie og en annen om fordommer. Så er det fokus på hvordan man kan være en god antirasist og kampen for menneskerettigheter. 

pofessor Ketil Lenert Hansen
SAMER UTSATT: Professor Ketil Lenert Hansens forskning slår fast at svært mange unge samer er utsatte for rasisme. Foto: Privat

– Så du har tilført programmene en samisk dimensjon knyttet til rasismen?

– Ja det stemmer, jeg har gitt innspill på det samiske til serien og bidratt til det faglige i denne sammenhengen, sier professoren.

– I det samiske samfunnet er rasismen et velkjent fenomen, for fordommer og uvitenhet er et fremtredende trekk i mange diskusjonssammenhenger. Vår forskning viser at 3 av 4 unge samer opplever diskriminering, og de fleste har opplevd fordommer mot det samiske i samfunnet. Samisk ungdom opplever disse krenkelsene på flere arenaer. De mest vanlige arenaene er på skolen, i lokalsamfunnet og på nettet. Mange unge samer slutter å delta i diskusjoner der de kan oppleve å få stygge kommentarer eller ser at andre få det på sosiale medier. Vi vet at rasisme og diskriminering er den kulturelle faktoren som sterkest bidrar til angst- og depresjonsvansker hos samisk ungdom. Samisk ungdom må ofte stå til ansvar for hele den samiske kulturen i hatefulle ytringer i sosiale medier, og dette kan være svært mentalt belastende og ha helsemessige skadevirkninger, sier professor Ketil Lenert Hansen.

Her kan man se første episode.

Hvordan oppsto rasisme?

– I filmene får barna bli med på en tidsreise i historien om hvordan rasisme kunne oppstå, hvordan det har preget menneskers liv og hvordan rasisme fortsetter å ramme både mennesker og samfunnet. Så vil de lære om hva fordommer er, hvordan de oppstår og om vi kan gjøre noe med dem. Den siste episoden handler om hvordan vi alle kan bidra til å forebygge og bekjempe rasisme og barna i serien får verktøy for å fortelle om opplevd rasisme, forteller Hansen. 

Dramaserien

Hansen forteller at NRK i tillegg vil vise tre episoder av dramaserien «Klassen» som også handler om fordommer og rasisme.

– Dette er en serie som sees av veldig mange barn på barneskolen og er veldig populær. Redd Barna utvikler et undervisningsopplegg som lærere vil kunne bruke i tilknytning til de tre informasjonsfilmene og til den ene «Klassen»-episoden som heter «Bromance». Undervisningsopplegget vil gi lærere enkel og tydelig veiledning til hvordan de kan knytte temadagene opp mot lærerplanen og snakke med elevene om innholdet i filmene og tips til videre oppgaver og aktiviteter knyttet opp mot tema rasisme.

video nrk super rasisme
EPISODER: Serien Klassen og undervisningsopplegget for å forklare rasismen er allerede populært blant skoleelever. Foto: NRK
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 27.01.22 12:15 Oppdatert: 28.01.22 09:54
Historie Om UiT Samfunn og demokrati Urfolk Tromsø
Vi anbefaler