Bokstavelig talt i vinden

Tuullessa – I vinden er navnet på utstillingen som forskningsprosjektet IMMkven ved UiT åpnet ved Norges arktiske universitetsmuseum i Tromsø.

Portretter kvener forteller
PORTRETTER: Kvener over hele Nord-Norge forteller – og innsamlet materiale i forskningsprosjektet IMMKven blir blant annet formidlet slik man ser her. Foto: Juan Sebastian Wilches Hernandez
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 26.01.22 14:50 Oppdatert: 18.02.22 10:55
Historie Kunst og kultur Om UiT Reiseliv Tromsø Alta

Forskningsprosjektet har blitt til vandreutstilling. Åpningen ved universitetsmuseet i Tromsø er begynnelsen på en rundreise til de stedene hvor forskerne har undersøkt hvordan kvensk/norskfinsk kulturarv kommer til uttrykk i dag. Og nå gir forskerne tilbake til de stedene som er undersøkt og forsket på gjennom denne utstillingen, Tuullessa - I vinden. 

Samarbeidsprosjekt

Prosjektet er gjort av forskergruppa ved UiT Norges arktiske universitet i samarbeid med Vadsø museum-Ruija Kvenmuseum og Nicolaysen Film AS.

Sist helg åpnet utstillingen Tuulessa – I vinden på universitetsmuseet i Tromsø. Utstillinga springer ut av UiT-forskning basert på prosjektet IMMKven, finansiert av Forskningsrådet og som ledes ved HSL-fakultetet. Forskningsprosjektet handler om hvordan kvensk kulturarv kommer til uttrykk i samtiden.

Se bloggen til IMMKven-prosjektet

IMMKven-prosjektet og vandreutstillinga er svært gode eksempler på tett samarbeid med samfunns og næringslivsaktører i regionen. Prosjektet ledes fra UiT i Alta, men samarbeidsaktører er spredt i hele regionen forteller professor Trine Kvidal-Røvik ved UiT Institutt for reiseliv og nordlige studier.

Også en doktorgrad

– Vi på UiT samarbeider med Vadsø museum-Ruija kvenmuseum og Nicolaysen film i selve forskningsprosjektet, og har hatt en aktiv partnergruppe bestående av kvenske organisasjoner og nøkkelpersoner som blant annet er lokalisert i Nord-Troms. I kjølvannet av samarbeid initiert i forskningssamarbeidet har vi seinere hatt næringslivsmentor på UiT fra næringslivet i Nordreisa. Det skrives også en doktorgrad om kvensk kultur på museer i tilknytning til forskningsprosjektet. Den er det stipendiat ved UiT, Gyrid Øyen som arbeider med. I arbeidet med utstillinga Tuulessa som åpnet sist helg, har vi samarbeidet med Universitetsmuseet i Tromsø, Nord-Troms museum, Kvensk institutt, Alta museum og Vadsø museum-Ruija kvenmuseum. De neste to årene skal Nordreisa, Alta, Børselv og Vadsø få utstillingen på besøk, sier Kvidal-Røvik. 

Den kvenske kunstneren Åsne Kummeneie Mellem har vært kunstnerisk veileder i utstillingsprosessen. Det er laget kunst til utstillingen og popmusiker Thea Josefine Jennifer Thomassen har kuratert en egen spilleliste med musikk til utstillingen.

– Flere av de som var til stede under åpningen kommenterte på at det var spennende at forskningsbasert kunnskap kunne formidles på en såpass taktil måte som utstillinga Tuulessa gjør, avslutter professor Trine Kvidal-Røvik.

 
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 26.01.22 14:50 Oppdatert: 18.02.22 10:55
Historie Kunst og kultur Om UiT Reiseliv Tromsø Alta
Vi anbefaler