1 million til studentprosjekt ved UiT

Mange lokale ønsker å delta på opplevelser som hvalsafari, hundekjøring og RIB-tur, men synes det er for dyrt. Nå får Akti, som springer ut av Handelshøgskolen ved UiT, støtte fra forskningsrådet til å utvikle en app som gjør det mulig å selge siste-liten-billetter.

Spekkhoggere
Å få se spekkhoggere på nært hold, er en stor opplevelse for både turister og lokalbefolkningen i Tromsø. Foto: Britt Kramvig/UiT
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver, kommunikasjon
Publisert: 27.04.21 11:10 Oppdatert: 27.04.21 15:40
Bærekraft Om UiT Reiseliv Samfunn og demokrati Studentliv / Studier

Mandag ble det kjent at startupen Akti Opplevelser AS, som springer ut fra miljlet ved Handelshøgskolen ved UiT, er et av 24 gründerprosjekter som får støtte fra Norges forskningsråd. Bak prosjektet står Sigurd Birk Hansen og Preben Lund som begge er masterstudenter i innovasjon, ledelse og marked ved UIT, og IT-utvikler Martin Mastermo Jenssen i Bodø. Appen gjør det mulig for reiselivsbedrifter å selge siste-liten-billetter til en lavere pris til lokalbefolkningen dersom de har ledig kapasitet. Inntekter selskapene ellers ikke ville ha fått.

Preben Lund (t.v.) og Sigurd Birk Hansen er begge studenter på master i ledelse, innovasjon og marked ved Handelshøgskolen, UiT. Foto: privat
Preben Lund (t.v.) og Sigurd Birk Hansen står bak appen Akti. Foto: privat Foto: privat

Alle prosjektene som har fått støtte fra forskningsrådet er ledet av studenter ved norske universiteter og høyskoler, og de får 1 million kroner hver gjennom STUD-ENT-ordningen. Ved UiT har Norinnova bistått studentene i søknadsprosessen.

Mange gode prosjekter

– Studentinnovasjon er viktig for å skape morgendagens næringsliv og nye grønne arbeidsplasser. Vi må hjelpe de som har en god idé til å tørre å satse, for da kan vi skape mange flere bedrifter og arbeidsplasser. Innovasjon og ny teknologi skal hjelpe oss med å omstille Norge i det grønne skiftet, og gründerspirer blant studentene trenger vi flere av. Jeg er glad for å se at så mange gode prosjekter får støtte, sier næringsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding fra forskningsrådet.

For Akti sin del skal pengene fra forskningsrådet brukes til å utvikle teknologien bak appen deres.

– Appen bidrar til at lokalbefolkningen i større grad enn før kan ta del i det turistnæringen tilbyr, fordi prisen blir lavere, samtidig som reiselivsnæringen får en ekstra inntekt på seter de ellers ikke ville fått solgt, sier Sigurd Birk Hansen, som er leder for gruppa bak Akti.

De mener appen på den måten gjør reiselivet mer bærekraftig, at den bygger broer mellom lokalbefolkningen og reiselivsnæringen og dermed forbedrer trivselen i lokalsamfunnet, at den gir høyere lønnsomhet for bedreiftene og at de lokale kundene blir gode ambassadører fordi de selv får gode opplevelser.

I første omgang omfatter appen bare reiselivet i Tromsø, men målet på sikt er at den skal fungere over hele Norge.

Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver, kommunikasjon
Vi anbefaler