Vant konkurranse med poster om barnevernsforskning

Stipendiat Kirsten Buck Rustad og gjengen bak forskningsprosjektet Barnevernets undersøkelsesarbeid vant pris for beste forskningsposter under Barn og unge kongressen denne uken.

Karlsen, Mariann Schjølberg
Publisert: 04.12.20 13:36 Oppdatert: 11.12.20 11:04

Stipendiat Kirsten Buck Rustad fulgte Barn og unge kongressen digitalt. I år fikk hun en hyggelig overraskelse under prisutdelingen for beste poster. Foto: Jeanette Skoglund/UiT
Kirsten Buck Rustad måtte som resten av deltakere og bidragsytere følge kongressen digitalt i år. Også posterpresentasjonen og utdelingen av pris forgikk over nett. Buck Rustad fulgte utdelingen «live» fra kontoret sitt på MH2, ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø. Fullstendig uforberedt og uten forventinger om å vinne prisen.  

– Det var surrealistisk. Jeg ble så varm. Jeg begynte å svette og lurte på hvordan jeg skulle håndtere det. Jeg satt helt alene på kontoret, men jublet høyt og ble utrolig glad! Som stipendiat har jeg ikke publisert noe ennå og dette er første gangen jeg formidler noe fra dette forskningsprosjektet. Jeg tror ikke det er så uvanlig å ikke føle seg nok faglig sterk og føle seg usikker når man gjør det for første gang. Da jeg skjønte at det prisutdeleren snakket om, var det arbeidet jeg har gjort i samarbeid med mine veiledere, var det helt fantastisk. Denne prisen gir utrolig god støtte til videre arbeid. Å få en slik bekreftelse på det man har gjort er veldig verdifullt, sier Buck Rustad.

Kriteriene ble vurdert etter vitenskapelig innhold og kvalitet, relevans og formidling. Begrunnelsen til komiteen var: «Posteren er ikke en av de mest iøynefallende estetisk eller designmessig sett, men den er likevel behagelig, ryddig og lett å lese. Det er gjort et godt stykke arbeid for å presentere et så omfattende prosjekt på en så pass lett forståelig og lettfattelig måte. Resultatene er både forskningsmessig og faglig relevant.»

Se posteren her.

Forsker på undersøkelser i barnevernet
Kirsten forsker på hvordan saksinformasjon påvirker beslutninger hos barnevernstjenesten, i arbeidet med en bekymringsmelding til undersøkelsen er gjennomført. Det gjør hun ved å bruke data som er samlet inn til det nasjonale prosjektet «Barnevernets undersøkelsesarbeid, -fra bekymring til beslutning». Der har forskerne gått igjennom 1300 barnevernssaker fra ulike barnevernskontor rundt i Norge.
– Posteren vår handler om hvordan saksfaktorer påvirker beslutninger om å henlegge eller undersøke ei melding til barnevernet, sier Buck Rustad som har samarbeidet med Øivin Christiansen (NORCE), Sturla Fossum (RKBU Nord), Karen J. Havnen (NORCE), Camilla Lauritzen (RKBU Nord) og Svein Arild Vis (RKBU Nord).

Mer om prosjektet «Barnevernets undersøkelsesarbeid- fra bekymring til beslutning»

Forenkling av budskapet
Det var under oppsummeringen av tirsdagens kongress at prisutdelingen fant sted.  Der ble det delt ut pris for beste postere innen fagutvikling og forskning. Der første- og andreplassene vant henholdsvis 20.000 og 10.000 kroner. Erfaringen med å jobbe med poster er noe Buck Rustad tror kan være veldig fint å ha med seg videre.

– Det var veldig fint å jobbe med å formulere hva man egentlig har funnet ut. Jeg har også erfart at hvis man frir seg fra tabeller og tall så når man flere. Særlig på en slik kongress hvor ikke bare forskere deltar. Jeg synes at det å lage posteren og kortfatttet på norsk var veldig nyttig for meg. Så var det fint å jobbe med et grafisk blikk. Jeg synes også at det var veldig fint at folk kontaktet meg etter utstillingen og ville snakke med meg. Etter den første praten på følte meg som en ordentlig forsker da jeg fikk snakket om resultatene fra forskningen. Det var veldig positivt.

Til andre stipendiater som ønsker å bidra til å formidle fra forskningsprosjekt, så vil hun absolutt anbefale å bidra med poster.
– Lag den posteren! Det er et lett steg i det å få være bidragsyter i sitt eget forskningsprosjekt. Dette var litt lettere enn å lage et foredrag, synes jeg, sier Rustad   

Det var i alt fire vinnere innen fagutviklingsarbeid og forskningsarbeid. De andre vinnerposterne var:

  • «Kvalitetsregistre for dialektisk atferdsterapi (DBT-behandling)» av Anne Mari Syversen, Ambulante tjenester, Psykisk Helsevern Barn Og Unge, Helse-Bergen (førsteforfatter)
  • «Faglige standarder for bedre kvalitet i utredning og behandling» av Liv Kleve, Klinikkdirektør, Helse Bergen (førsteforfatter)
  • «Effekt av skolebaserte tiltak for ungdom med angst» Bente Storm Haugland, Forsker II, RKBU Vest/NORCE (førsteforfatter)

Barn og unge kongressen arrangeres annethvert år av NORCE, RKBU Midt-Norge (NTNU), RKBU Nord, (UiT Norges arktiske universitet), R-BUP Øst og Sør, NUBU, Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og N-BUP. Mer info her: https://www.barnogungekongressen.no/

Vi anbefaler