I prosjektet Mihá undersøker forskere hvordan det er å være ung same i Norge og hvilke utfordringer og opplevelser de har knyttet til sin samiske identitet.
Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er over to år gammel, og kan ha innhold som er utdatert.
Mihá er i gang med å rekruttere samiske ungdommer og unge voksne i alderen 16–31 år over hele landet til en spørreundersøkelse. Forskerne vil ha fokus på samisk identitet, psykisk helse og livskvalitet.
Gjennom både intervju og spørreundersøkelse ønsker forskerne å få svar på hvilke forhold som kan fremme og hemme unge samers psykiske helse og livskvalitet. Prosjektleder Ketil Lenert Hansen ved RKBU Nord mener prosjektet er viktig fordi det bidrar til å setter søkelys på utfordringer samiske ungdommer opplever.
Deltar i kommisjonsarbeid om arktisk helse og levekår
Professor Ketil Lenert Hansen bidrar inn i kommisjonsarbeid i tidsskriftet The Lancet med sin erfaring med forskning på studier om helse og levekår blant urfolk i arktisk.
– De siste tiårene har vi fått mange nye studier om helse og levekår blant urfolk i arktisk, det er fortsatt mye forskning som ikke er gjort. Dette kommisjonsarbeidet skal pågå i to år og vil oppsummere hva som finnes av forskningsrelatert data på området, i tillegg til å peke på hvor det ennå finnes store kunnskapshull, sier Lenert Hansen.
Fra UiT Norges arktiske universitet er også professor Siv Kvernmo ved Institutt for klinisk medisin og førsteamanuensis ved Det juridiske fakultet, Ande Somby med i kommisjonsarbeidet.