Inviterer til populær forskningsfest


Forskningsdagene er her igjen, og UiT deltar på mange av sine studiesteder i nord. Et stadig større publikum ønsker å oppleve forskning på en ny, interaktiv og spennende måte. Jakt på stjernestøv, pub-foredrag og Utforsk UiT for hele familien er bare noe av det du kan være med på i år.

Stine Holand (t.v.) og Irene Mercer er prosjektledere for Forskningsdagene ved UiT, og gleder seg stort til å vise fram UiTs forskning til et publikum som øker år for år. Foto: Jonatan Ottesen, UiT

Det er september og Forskningsdagene er tilbake. En årlig ti dager lang festival der alle forskningsinstitusjoner i Norge kan vise fram sin forskning på en underholdende og forståelig måte for publikum.  

Også i Nord-Norge har festivalen begynt å feste seg hos folk.  

– Forskningsdagene har begynt å bli en innarbeida tradisjon både barn og voksne gleder seg til, det får vi ofte tilbakemeldinger om nå. Det kommer stadig flere besøkende – og det er utrolig artig, forteller Stine Holand. Sammen med Irene Mercer, er hun prosjektleder for Forskningsdagene ved UiT Norges arktiske universitet. 

Publikum ville ikke hjem

I fjor hadde UiTs største arrangement under festivalen, familiedagen Utforsk UiT, over fire tusen besøkende. Det var faktisk så populært at arrangørene hadde problemer med å få folkemengden til å dra hjem da det stengte. I år har de utvidet åpningstida med en time.  

Ikke så rart kanskje, at folk ikke vil hjem. Når du kan ellers reise gjennom blodårene, sprenge bort bakterier, teste båtsimulator i verdensklasse, føre rettssak i Kardemomme by, hilse på tamreinen Reinulf og gå på DNA-jakt i havet – bare for å nevne noe? Utforsk UiT foregår søndag 22. september.  I tillegg arrangeres en egen Utforsk UiT for skoleklasser på torsdag, som for lengst er fullbooket. 

Det foregår så mye artig på "Utforsk UiT" at publikum i fjor nesten ikke ville dra hjem. Foto: Inger Elin Utsi

35 UiT- arrangementer

– Men det skjer masse andre spennende ting under Forskningsdagene også, forteller Holand.  

UiT har hele 35 forskjellige arrangementer på de fleste av sine studiesteder, fra Harstad i sør til Kirkenes i nord, både på dag- og kveldstid.  

Holand ramser opp et mangfold av arrangementer; det er blant annet “Rask på labben” - åpen treningslabb i Alta, “Hvordan ser en forsker ut?" og klesbyttedag i Harstad, Petter Dass-kveld og jakt på stjernestøv på Norges arktiske universitetsmuseum, og åpningsarrangement i dag, onsdag, på Garasjen i Tromsø med mini-foredrag om læring og miljø.  

Miljø er tema 

Forskningsdagene har hvert år et nytt tema, og i år er det temaet miljø – i bred forstand, både i forhold til natur, som klima og artsmangfold, og sosialt miljø. Mange av arrangementene har temaet som utgangspunkt, men dette er ikke et krav. 

Forsker-show 

– Og så må du ikke glemme regionfinale-show med Forsker Grand Prix! skyter kollega Irene Mercer, inn.  

Forsker Grand Prix er en konkurranse der ti dyktige doktorgradskandidater skal presentere sin forskning på en populærvitenskapelig og underholdende måte. Regionfinalen er i Tromsø, og vinneren går videre til den nasjonale finalen.  

– Sett av ti dager 

Mercer og Holands kontor på UiT flyter av plakater, flyere, roll-ups, piler og flagg. Det er kontrollert kaos før festivalen de har jobbet flere måneder med å forberede for et stort publikum.  

De to prosjektlederne ser på hverandre, hva mer skal de nevne?  

– Nei, det er umulig å nevne alt, du må bare gå inn på nettsiden vår: uit.no/forskningsdagene. Det er rett og slett så mye spennende og unikt folk må få med seg. Så bare sett av de neste ti dagene, smiler Mercer.  

 

 

 

På Twitter   #norgesarktiske