Inviterer til kunnskapsdeling i spektakulære omgivelser

– Temperaturene øker dobbelt så fort her i nord. Bærekraftsdagene og nattevandringa er en unik mulighet for UiT til å dele kunnskap om klima og bærekraft med befolkningen her, sier Edel Elvevoll, leder i UiTs bærekraftskomité.

Moe, Trude Haugseth
Publisert: 27.08.19 14:15 Oppdatert: 30.08.19 09:48
Tromsø

Personer fra nattevandring i Oslo med fokus på FNs bærekraftsmål nr. 13 – Stoppe klimaendringene
På nattevandringa på lørdag kan du møte UiTs forskere på vei opp Sherpatrappa, og kanskje få en god prat om noen av verdens store utfordringer? Bærekraftsdagene i Tromsø har spesielt fokus på bærekraftsmål nr. 13 – Stoppe klimaendringene. Bildet er fra nattevandringen i Oslo. Foto: Aleksander Ramsland/Norad.
Denne uka arrangerer UiT Bærekraftsdagene i samarbeid med Tromsø kommune og Norad. Blant arrangementene UiT står for, er blant annet et bærekraftsseminar, byttekveld og forskere du kan snakke med i Sherpatrappa under nattevandring for klimaet.

Dette er en ypperlig mulighet til å fortelle byens befolkning om hva vi driver med på universitetet. Vi har et samfunnsansvar for å gjøre forskning forståelig og formidle til folk flest, sier Edel Elvevoll. 

Hun er professor ved Norges Fiskerihøgskole, og også leder av UiTs bærekraftskomité som jobber med å gjøre UIT mer bærekraftig. (se faktaboks) 

Klimaendringene går dobbelt så fort i nord 

FNs bærekraftmål og

Nattevandring for bærekraftsmålene

I 2015 gikk verdenssamfunnet sammen om å vedta FNs 17 bærekraftsmål. De utgjør den globale arbeidsplanen for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og bremse klimaendringene innen 2030. Arbeidet er godt i gang, men for at verden skal nå målene må alle kjenne til dem. Derfor skal vi ut og gå sammen for bærekraftsmålene.

Målet med Bærekraftsdagene er å sette fokus på FNs bærekraftsmål, og de tre samarbeidspartnerne har valgt å gi spesiell oppmerksomhet til bærekraftsmål nr 13 – Stoppe klimaendringene. 

Det er det spesielt god grunn til her i nord.  

 Temperaturen stiger dobbelt så fort i Arktis som gjennomsnittet i verden. Mens resten av verden snakker om at temperaturen ikke må stige med mer enn 1,5 til 2 grader, så rapporterer Meteorologisk Institutt at gjennomsnittstemperaturen på Svalbard allerede har steget med mer enn 5 grader, sier Elvevoll.  

Til sammenligning har temperaturen steget med 2 grader i Oslo og 0,9 i snitt globalt. 

Portrettbilde av Edel Elvevoll

Elvevoll nevner mange konsekvenser av temperaturøkningen mange nok har bekymret seg over de siste årene; lauvmakk som rammer skogene mye oftere enn før; smelting av is, variabelt vær og stadig nye værrekorder. 

Ny innsikt på bærekraftsseminar 

Maren I. Bakkevoll, student og bærekraftpilot ved UiT, har vært med på å planlegge et bærekraftsseminar under veiledning fra professor Martin Rypdal 

– Her kan du høre forskere fortelle om ulike framtidsutfordringer knyttet til bærekraft og klimaendringer. Forskerne har bakgrunn i alt fra filosofi og økologi til fiskeri og fredsstudier, og skal snakke om blant annet Thunberg-effekten, framtidens klima, solenergi, fiskeriproduksjon i varmere klima, migrasjon og populisme, forteller Bakkevoll.  

Få en god diskusjon på vei opp Sherpatrappa 

UiTs bærekraftskomité

UiTs bærekraftskomite er satt sammen av engasjerte representanter fra alle fakulteter og campus og har arbeidet i ett år med mål om å få refleksjon rundt FNs bærekraftsmål inn i møte med studenter, undervisning, forskning og i formidling til befolkningen i nord. 

Her kan du lese mer om komitéen. 

UiTs forskere har også en rolle i den store nattevandringa som skal foregå lørdag kveld.  

På vei opp Sherpatrappa skal det stå forskere plassert ulike steder, slik at du kan spørre dem om temaer rundt bærekraft og ha dialog rundt løsninger på verdens utfordringer. Forskerne kommer til å være merket slik at du lett kan gjenkjenne dem. 

 Du kan rett og slett kombinere det å gå tur, med å vise at du bryr deg. Samtidig får du muligheten til ny innsikt og få diskutert tanker du har om verdensproblemene, sier Elvevoll.  

Lover historisk opplevelse 31. august  

– Det kommer til å bli en spektakulær tur med lyslykter i mørket, og en fantastisk artist, Aurora, som holder konsert på toppen, slår Bakkevoll fast.  

 Er du en av dem som angrer på at du ikke dro på Mandela-konserten? Da må du sørge for å få med deg nattevandringa for klimaet – det blir historisk, oppfordrer Elvevoll.  

 

 

 

Vi anbefaler