Mari Boine og UiT på Riddu Riđđu


Universitetet vil bruke sommerens festival til å formidle og engasjere. Joikelavvu, seminar, testverksted, prisutdeling og ikke minst urpremiere på forestillingen som UiT lager sammen med Mari Boine står på programmet.

SMELTER SAMMEN: Mari Boine har vært student ved UiT og under årene som student, fikk hun mange refleksjoner knyttet til kunnskap. På Riddu får du oppleve henne smelte sammen med kunnskap fra UiT i en forestilling. Foto: Gregor Hohenberg.

Fredag 25. mai slapp Riddu Riđđu programmet for sommerens festival på Árdna, som er UiTs kulturhus. Årets program består av mange UiT-arrangement. For i anledning 50-årsjubileet vil UiT være mer tilstede enn ved tidligere festivaler. Til høsten, under hoveduka for jubileet, vil UiT utnevne den samiske og internasjonale urfolksartisten Mari Boine til æresdoktor.

Mari Boine, Riddu Riđđu og UiT Norges arktiske universitet har på hver sin kant blitt drivkrefter i nord. Disse tre drivkreftene har funnet hverandre i et kunstnerisk konsept. Og under Riddu vil det bli urfremføring av en jubileumsforestillingen i anledningen at UiT fyller 50 år.

Med utgangspunkt i Mari Boines tekster og sanger, i universitetets historie og rolle – og på den fremste urfolksscenen i Sápmi – skal det skapes en unik forestilling. Noe vi aldri har sett Mari Boine fremføre tidligere. For å produsere dette sammen med Riddu og UiT er Ida Løken Valkeapää og Niko Valkeapää engasjert.

Forestillingen vises inne på kulturhuset i Manndalen fredag kl. 13.00 og 16.00. 

Tre sterke kvinner i sofaen

Foruten denne forestillingen, vil også Riddu og UiT invitere publikum til et frokostseminar under festivalen der Mari Boine og rektor Anne Husebekk setter seg i sofaen for å snakke om det å være viktige stemmer. Denne seansen skal ledes av førsteamanuensis ved UiT, Marit Anne Hauan.

UiT er stolt hovedsamarbeidspartner til festivalen og har i en årrekke brukt festivalen til å formilde kunnskap og forskning og skape engasjement og våre forskere har brukt festivalen til å forske og dokumentere. UiT har også hatt studenter på sommerskole under festivalen.

Tromsø Museum – Universitetsmuseet vil være tilstede på Riddu-sletta med verdens største joikearkiv. Flere hundre joiker vil være tilgjengelig under festivalen. Joikelavvu-vert er Ola Graff, som har joik som sitt spesialfelt innen forskning. Her finner du mer informasjon og åpningstider.  

Seminar om årets nordlige folk

Senter for samiske studier (Sesam) er det samiske og urfolks hjerte til universitetet. De står for årets UiT-seminar og vil ha fokus på kildinsamisk historie og kultur. Hovedinnleder er Anna Danasyeva, som er tidligere ph.d-stipendiat ved Sesam.

UiT utvikler nå en nettressurs for undervisning i samiske temaer for lærerstudenter, kalt Reaidu. Sesam iniviterer derfor Riddu-publikummet til testverksted, for å få innspill og tilbakemeldinger og for å prate om viktigheten av samisk innhold i skolene.

Årets nyvinning er utdelingen av en pris for den beste masteroppgaven om urfolk. Prisen skal deles ut under festivalen til den kandidaten som i løpet av det siste akademiske året har skrevet den beste masteroppgaven med tema knyttet til urfolk og urfolks situasjon. Testverkstedet har åpent klokka 12 torsdag og fredag.

Årets festival arrangeres fra 12. til 15. juli og åpnes i år av kulturminister Trine Skei Grande.

PÅ PROGRAMMET: UiT feirer 50 år i 2018 og bidrar sterkt under årets festival. Her prosjektleder for Mari Boine-forestillingen Inger Elin Utsi og festivalsjef Karoline Trollvik. Foto: Alice Marie Jektevik
På Twitter   #norgesarktiske