10 millioner kroner for å bekjempe resistente bakterier

Bakterier er svært tilpasningsdyktige. De kan faktisk klumpe seg sammen under et beskyttende slimlag – kalt biofilm. Dette er et stort problem med tanke på antibiotikaresistens.

Forsker Pål Johnsen
Pål Johnsen er med et forskningssamarbeid som skal forstå hvordan antibiotikaresistens utvikler seg hos celler som klumper seg sammen til beskyttede småsamfunn Foto: Elisabeth Øvreberg

Biofilm er avanserte samfunn av bakterier, som er pakket inn i et egenprodusert, beskyttende slimlag.
Bakterier i biofilm er ofte mer motstandsdyktige mot antibiotika, og dette er særlig problematisk når bakterier fester seg og vokser på medisinsk utstyr.

– Et eksempel er at bakteriene lager biofilm på urinkateter, og dermed blir med inn i kroppen til pasienten. Dette kan føre til alvorlige infeksjoner, sier professor Pål Johnsen ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT.

Les også: Kampen

10 millioner fra Olav Thon

Han samarbeider med Uppsala Universitet og Københavns Universitet for å bekjempe og forstå bakteriene i biofilm. Nylig fikk forskningssamarbeidet 10 millioner kroner fra Olav Thon Stiftelsen.

– Vi er veldig fornøyde meg at en privat stiftelse velger å støtte grunnforskning økonomisk.

Les også: Antibiotikaresistens: Pasienter dør av bagateller

Mye å lære om resistensutviklingen

Johnsen forteller at biofilm blir ekstra farlig når bakteriene er resistente mot antibiotika.

– Antibiotikaresistensen sprer seg fort, og vi forstår fortsatt ikke alle prosessene som styrer resistensevolusjonen, sier Johnsen.

Prosjektet bygger på en viktig oppdagelse av Johnsens samarbeidspartner i Uppsala, professor Dan Anderson. Hans forskningsgruppe fant ut at lave konsentrasjoner av antibiotika, som vi finner i for eksempel kloakk og avløpsvann fra produksjon og landbruk, spiller en mye viktigere rolle i utviklingen av antibiotikaresistens enn vi til da hadde trodd.

I dette prosjektet skal de blant annet undersøke hvordan slike lave antibiotikakonsentrasjoner, som vi også har i kroppen under behandling med antibiotika, påvirker utviklingen av antibiotikaresistens i biofilm.

– Slike lave konsentrasjoner av antibiotika er en fordel for bakteriene, og dette skal vi forske videre på, avslutter Johnsen.

Les mer om Johnsens forskning: Fant DNA-mutasjoner som speeder opp evolusjonen

Les også: – Målet er å forlenge levetiden til antibiotka

Hva er biofilm?

Biofilm er et strukturert samfunn av bakterier som er festet til en overflate og til hverandre. Bakteriene er innkapslet i en egenprodusert slimaktig matriks. Bakterier foretrekker å vokse i en biofilm, da biofilmen gir bakteriene økt overlevelsesmulighet og mulighet til å bli værende i et spesielt miljø.

Kilde: Store norske leksikon

På Twitter   #norgesarktiske