UiT har uteksaminert psykolog nr. 500

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er over to år gammel, og kan ha innhold som er utdatert.

Anja Sletten Walstad fikk æren av å bli kåret til psykolog nr. 500. Utmerkelsen fikk hun av professor Catharina A. Wang – som var en av de første uteksaminerte psykologene ved UiT.

Nyutdannet psykolog Anja Stetten Walstad fikk æren av å bli kåret til psykolog nr. 500, og fikk diplom av professor Catharina Arfwedson Wang. Foto: Randi Solhaug

Fredag 9. juni hadde Institutt for psykologi (IPS) avslutningsseremoni for sine nyutdannede studenter på profesjonsstudiet i psykologi.

– I år er det spesielt for vi har aldri tidligere uteksaminert et større kull. Denne våren er det 44 nyutklekkede psykologer som sendes ut fra instituttet vårt, og det synes vi er flott, kunne instituttleder Ingunn Skre fortelle.

Glad og overrasket

Ikke bare er det et rekordstort kull som er uteksaminert, en annen milepæl ble også nådd:

– Siden det første kullet ble uteksaminert i 1995, har vi nå nådd over 500 uteksaminerte psykologer ved universitetet.

Den som fikk æren av å kåres til psykolog nr.500 var 26 år gamle Anja Sletten Walstad fra Oslo.

– Jeg ble både glad og overrasket, men akkurat nå kjenner jeg mest på at det er fint å være ferdig utdannet, smiler hun.

Glemmer aldri første pasient

For det er mye arbeid som ligger bak de fem årene med studier hun har lagt bak seg. Mange timer med lesing og eksamener er endelig tilbakelagt. 

– Hva vil du huske best fra disse årene?

– Min første pasient vil jeg aldri glemme. Og så er det alle festene vi har hatt, samholdet i klassen og alle vennene jeg har fått her, sier hun. 

Nå venter en velfortjent sommerferie, og forhåpentlig jobb til høsten.

– Ja, jeg fikk faktisk en telefon fra en potensiell arbeidsgiver rett før jeg skulle gå inn på avslutningsseremonien, så jeg må nesten ta og ringe opp igjen nå!, ler Anja Stetten Walstad.

Tre med professorkompetanse

I det aller første kullet av psykologer som ble uteksaminert, er professor Catharina Arfwedson Wang. Hun har dermed tatt hele utdanningsløpet sitt ved UiT.

– Da jeg ble ferdig utdannet psykolog i 1995, var vi 14 i klassen. Og så har jeg fortsatt å jobbe her ved universitetet, og dermed hatt gleden av å følge alle de 500 studentene vi har uteksaminert. Derfor er jeg kjempestolt over å få dele ut utmerkelsen til Anja, sier Wang.

Hun er en av tre ansatte ved IPS som har oppnådd professorkompetanse i løpet av årene som har gått.

En av årsakene til at profesjonsutdanninga ble opprettet på begynnelsen av 90-tallet var den store mangelen på psykologer i den nordligste landsdelen.

– Den første psykologen ved Åsgård sykehus i Tromsø ble ansatt så sent som i 1962. Det var min far, derfor husker jeg det årstallet, sier hun.

– Og fortsatt trengs det psykologer ute i distriktene, så vi trenger fremdeles å utdanne fagfolk, påpeker Ingunn Skre.

Kull12 er det største kullet som noensinne har blitt uteksaminert ved Institutt for psykologi. Fredag 9. juni fikk de velfortjent heder etter fem år med studier. Foto: Randi Solhaug

 

På Twitter   #norgesarktiske