3,2 millioner kroner til Kvinner og kreft

En polfarer og fangstmann miste sin store kjærlighet på grunn av kreft. Legatet som seinere ble opprettet, sørget nylig for 3,2 millioner nye forskningskroner til den store nasjonale studien Kvinner og kreft i Tromsø.

Wærås, Torgunn
Publisert: 23.11.16 00:00 Oppdatert: 26.10.18 14:00

 

Generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel kunne med glede dele ut hele 3,2 millioner kroner til Kvinner og kreft, her representert av Eiliv Lund. Foto: Johanne Røe Mathisen

Mens han levde, reddet kaptein og isfarer Halvdan Jacobsen mange liv som ellers ville gått tapt i havsnød. Kanskje bidrar han fremdeles til å redde liv?

 

Halfdan og Margit Jacobsens legat til Kreftens bekjempelse administreres av Kreftforeningen, og nå har legatet donert hele 3,2 millioner kroner til forskningsgruppen Kvinner og kreft.

Og hva er vel en mer naturlig ramme rundt tildelingen av penger fra en polfarer, enn Polarmuseet i Tromsø? Tonene fra Anne Nymo Trulsen satte en musikalsk ramme på seremonien, med E Du Nord av Ola og Kari Bremnes, og Nordnorsk julesalme av Trygve Hoff.

Mistet sin store kjærlighet

Polfarer og selfangstmann Halfdan Jacobsen mistet sin store kjærlighet, sin kone Margit, til kreft kun 62 år gammel, men nå kan kanskje pengene fra Halfdan og Margits legat hindre andre fra å lide samme skjebne.

– Jeg er fremdeles undrende over det som har skjedd, sier prosjektleder for forskningsgruppa Eiliv Lund, og benytter anledningen til å takke familien Jakobsen så mye for tildelingen. Han forteller at de skal finne best mulig måte til å utnytte disse pengene.

Må ta sjansen

– Akkurat som Nansen en gang gjorde, må vi ta sjansen på å legge ut på en ekspedisjon vi ikke vet helt hvor vil føre oss, mener Lund.

Den landsomfattende undersøkelsen som nå kalles Kvinner og kreft, startet allerede i 1991, ved Institutt for samfunnsmedisin. Fram til 2006 har 172 000 kvinner mellom 30 og 70 år fylt ut spørreskjema om sin livsstil. Målet har vært å se sammenhengen mellom livsstil og risiko for kreft og andre helseproblemer.

Fra 2006 har forskningsgruppa samlet inn blod for å studere sammenhengen mellom gener og senere risiko for kreft.

 

Anne Nymo Trulsen sto for de musikalske innslagene. Foto: Johanne Røe Mathisen

Stas å komme til Tromsø

 

– Som gammel Tromsø-jente er det stor stas å få komme nettopp hit for å dele ut penger, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

– Mens Halfdan Jacobsen satte sitt merke på byen, fikk ikke Margit store ord i ordbøkene.

– Hun satt igjen, og ble Halvdans trygge havn, og det var hennes kamp mot kreften som inspirerte Halvdan til å opprette legatet, sier hun.

Synliggjør Tromsø

Ryel mener at Kvinner og kreft synliggjør Tromsøs rolle på kartet, ikke bare innen forskningen nasjonalt, men også internasjonalt.

Flere overlever

Over 30 000 nordmenn får kreftdiagnosen hvert år, og prognosene viser at det bare vil bli flere. Men framtiden ser ikke bare dyster ut.

– Stadig flere overlever kreften, og stadig bedre behandling sørger for at mange kan leve lenge med kreften i kroppen, sier Ryel.

Les også: Kroppen vet mer enn legene

Les også: Er kvinnesykdommer mindre viktige?

Wærås, Torgunn
Publisert: 23.11.16 00:00 Oppdatert: 26.10.18 14:00
Vi anbefaler