Plantevirus kan bli vaksine for oppdrettslaks

Forskere fra Norges Fiskerihøgskole har for første gang vist at DNA fra plantevirus kan aktiviseres i laks. Dette kan ha stor betydning for vaksinering av oppdrettslaks.
Bludd, Ellen Kathrine
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Ellen Kathrine Bludd
Publisert: 04.05.16 00:00 Oppdatert: 10.05.16 09:12

Forskerne bak studiet, Tore Seternes og Roy A. Dalmo ved Norges Fiskerihøgskole. Foto: Ørjan Garfjell

Det er mange fordeler ved å bruke DNA vaksiner til oppdrettslaks. Slike vaksiner er lette å lage ved at en bytter ut et gen og setter inn et nytt gen fra det viruset eller bakterien en ønsker å forhindre sykdom fra. Til nå er såkalte promoter fra virus som infiserer høyerestående dyr ofte benyttet i eksperimentelle DNA vaksiner for fisk, men det er ikke alltid ønskelig å bruke disse fordi de kan gi uheldige bivirkninger. Derfor er det å regne som en stor oppdagelse når forskere fra Norges Fiskerihøgskole har funnet ut at en plantevirus-promotor også kan aktivisere et fremmed gen i atlantisk laks. 

Les også: Får ærespris for revolusjonerende lakseforskning

Blomkål-virus

Forskerne Tore Seternes og Roy A. Dalmo ved Norges Fiskerihøgskole, har sammen med Tom Christian Tonheim (Marine Harvest), og Anne I. Myhr (Genøk, Tromsø) jobbet med dette prosjektet. De brukte en plantevirus-promotor hentet fra ”Cauliflower mosaic virus” (CaMV) som blant annet infiserer blomkål og nepe. Studiet til Seternes og Dalmo er det første studiet som har vist at en plantevirus-promoter kan være aktivt i levende dyr. 

 Denne typen grunnforskning er viktig fordi den kan brukes i mange sammenhenger, og man gjør ofte oppdagelser som er nyttig for andre felt, sier Seternes. 

Grunnforskning fra universitetene kan danne grunnlag for viktige beslutninger i industri og næring. Foto: Johan Wildhagen

Langvarig beskyttelse

Ikke nok med at promoteren var i stand til å gi aktivisere det fremmede genet luciferase kort tid etter injeksjon av DNAet, men produksjonen av luciferase varte over ett og et halvt år. Dette er like lang tid som livssyklusen til oppdrettsfisk.

 Resultatene av den lange overlevelsen av DNAet som vi observerte kan føre til at en oppnår en mye mer langvarig beskyttelse ved bruk av DNA-vaksiner enn antatt, sier Seternes.

Han understreker samtidig viktigheten av at en bør ha god kunnskap om proteinene og produktene som genene i DNA vaksinen produserer, og hvilken effekt disse har på laksen.  

Canada har nylig godkjent en DNA vaksine som kan brukes på laks for å beskytte mot et virus som infiserer blant annen organer som lager røde og hvite blodceller. Også i Europa har legemiddelmyndigheter nettopp gitt markedsføringstillatelse for en DNA vaksine som kan beskytte laks mot pankreassykdom.

Les hele artikkelen her: http://www.nature.com/articles/srep25096 

 

Bludd, Ellen Kathrine
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Ellen Kathrine Bludd
Publisert: 04.05.16 00:00 Oppdatert: 10.05.16 09:12
Vi anbefaler