7000 år gamle blåskjell gir klimasvar

Tidligere lå de på havets bunn. Nå bruker forskerne dem til å spå hvordan andre arktiske organismer vil respondere på klimaendringer. Se video i saken!

Jørgen Berge er professor i arktisk marin biologi, UiT. Han er med på årets Outreach-tokt på Svalbard.
Jørgen Berge er professor i arktisk marin biologi, UiT. Han er med på årets Outreach-tokt på Svalbard. Foto: Karine Nigar Aarskog/UiT
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 12.06.15 10:30 Oppdatert: 27.06.22 09:32
Arktis Hav Klima

– Vi finner dem helt oppe i dagen, på det vi kaller opphøyd sjøbunn, som er 3-5 meter over havflata. Her kan vi gå og plukke skjell som er 7-8 000 år gamle, forteller professor i arktisk marinbiologi ved UiT, Jørgen Berge.

Han er med på årets Outreach-tokt, og forteller om sine funn i Billefjorden. Første gang de fant blåskjell på Svalbard var i 2004.

Teller årringer

Forskerne daterer dem ved å ta en liten del av skjellet og sende til karbonanalyse. Ved å bruke stabile karbonisotoper, kan man beregne alderen. 

– En annen ting man kan gjøre, er å se på hvor lenge de har levd ved å telle årringer. Her kan vi sammenligne veksten hvert år med skjell vi finner i dag. Det er også en faktor som sier noe om miljøet de levde under tidligere, sier Berge.

Sammenligner med norskekysten

Blåskjellene har lært forskerne mye om hvordan klima har endret seg. 

– I og med at vi har disse skjellene, har vi håndfaste bevis på at det en gang har vært et klima her som disse kunne leve under. Vi kan finne tilsvarende områder langs norskekysten i dag med en tilsvarende fauna og se på hva slags klimaforhold de lever under, forklarer Berge.

Han sier at Svalbard er helt unikt i denne sammenhengen. 

– Vi vet godt at det har vært varmere i tidligere tider, men det som er spesielt, er at vi i så stor grad og så lett kan finne disse fossile blåskjellene rundt omkring på hele øygruppa. Vi kan studere både hvor de har levd, vi kan finne ganske nøyaktig når de har levd og sammenligne med dagens klima og se hvordan det er i forhold til fortiden. Vi kan også bruke dem til å gjøre gode prediksjoner for hvordan klima kanskje blir i framtiden, forteller Berge.

I dag lever det ingen blåskjell i Billefjorden. Til det er vannet for kaldt. 

– Billefjorden er en slags containerfjord, som har mye kaldt arktisk vann og arktisk fauna. Det at vi vet at det har levd blåskjell her, forteller oss at hele Billefjorden har vært veldig forskjellig fra den er i dag, sier Berge.

Det finnes imidlertid blåskjell andre steder på øygruppa. Disse lever utelukkende i de ytre områdene på små øyer, i munningen av Isfjorden og Kongsfjorden og på kaianleggene i Barentsburg, Longyearbyen og Ny-Ålesund.

Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 12.06.15 10:30 Oppdatert: 27.06.22 09:32
Arktis Hav Klima
Vi anbefaler