Reker avslører voldtektsmenn

På Schrødingers katt kan du i kveld se hvordan egenskaper hos arktiske reker sikrer DNA-profilen til voldtekstmenn. Unike forskningsresultater fra UiT.
Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 29.01.15 00:00 Oppdatert: 29.01.15 10:31

Enzymet som isolerer sædcellen kan hentes fra reketinevann. Når man heller vann over reker som er tint, settes en prosess i gang som frigjør det enzymet forskerne er på jakt etter.
Foto:www.colourbox.com

Et spesielt enzym fra arktiske reker klarer faktisk å vaske DNA-spor fra voldtekter så godt at forskere ved Rettsgenetisk senter ved UiT mener de har funnet en metode som vil forbedre måten laboratorier arbeider på i voldtektssaker.

Fjerner offerets DNA

Prøver sikret etter en voldtekt vil i enkelte tilfeller inneholde store mengder DNA fra fornærmede, blandet med litt DNA fra overgriper. Og for å få frem DNAet fra sædcellen må man i dag vaske sædcellene ved å skylle dem gjentatte ganger for å fjerne DNA fra offeret. Dette er et langtekkelig arbeid som gjøres for hånd, og man kan være uheldig å også vaske bort også sædcellen.

Rekeenzymet etterlater sædcellene

Dette skjer derimot ikke når man vasker sædceller med rekenzymet fra tromsøfirmaet ArcticZymes, som forskerne ved UiT har prøvd ut.
Enkelt forklart ”spiser” rekeenzymet opp DNAet fra fornærmede og lar DNAet fra sædcellen bli igjen.

– En sædcelle er ganske robust siden den skal overleve et ytre miljø, og derfor overlever den også enzymet, forklarer Lars Uhlin-Hansen, daglig leder ved RGS.

– Det øker sjansen for å få en ren DNA-profil fra overgriper, som igjen vil styrke den bevismessige vekta av sporet, sier Gunn-Hege Olsen, førsteamanuensis og prosjektleder ved RGS, UiT.

Les også: Overgrepsutsatte barn risikerer graviditets- og fødselsplager senere i livet

Sterke bevis i retten

Hun mener metoden er mer effektiv, sikrere og vil føre til at DNA-beviset står sterkere i retten, og gir dommeren et bedre grunnlag for å ta stilling til beviset.

Metoden må nå kvalitetssikres før den kan tas i bruk, og forskerne håper at prosessen kan automatiseres, noe som vil være en stor fordel for laboratorier som skal analysere mange prøver.

Rettsgenetisk senter ved UiT driver med forskning, men har også nylig fått innvilget akkreditering for blant annet DNA-analyse av sporprøver. De er nå ett av tre laboratorier i Norge som tilbyr denne type analyser akkreditert.

Les også: Fødsel kan vekke voldtektstraumer

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 29.01.15 00:00 Oppdatert: 29.01.15 10:31
Vi anbefaler