Undervisning i alternativ behandling kan redde pasienter

– Helsepersonell bør få økt kunnskap om hvorfor og hvordan norske pasienter velger å bruke alternativ behandling.
Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 28.01.15 00:00 Oppdatert: 28.01.15 11:59

Norske leger og sykepleiere har lite eller ingen undervisning om alternativ behandling i sine utdanninger. Det de har hørt om bruk av alternativ behandling stammer derfor gjerne fra media eller egne pasienter, skriver to forskere ved UiT. De er redde for at legers uvitenhet kan føre til helseskader hos pasienter. Foto: www.colourbox.com

Studier viser at bruk av alternativ behandling er utbredt i den norske befolkningen, også hos pasienter med alvorlige diagnoser som kreft. Dette til tross for at det alternative behandlingsfeltet er lite regulert og kunnskapen om mange behandlingsformer er begrenset.

– Faren for helseskader kan dermed potensielt være stor.

Det skriver Anita Salamonsen og Arne Johan Norheim ved UiT, Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin, i en fersk kronikk.

Må undervise helsearbeidere

De argumenterer for at økt kunnskap om hvorfor og hvordan norske pasienter velger å bruke alternativ behandling må inn i undervisningen av morgendagens helsearbeidere.

– Forskning viser at alternativ behandling ofte oppleves som et vanskelig tema i møtet mellom lege og pasient.

Samler inn positive og negative erfaringer

Forskerne ved UiT har derfor samlet inn, i samarbeid med pasientorganisasjoner, alternative behandlere og leger, 403 rapporter om positive eller negative pasienterfaringer med alternativ behandling. Disse fordeler seg på 378 positive og 25 negative rapporter, med kreft, MS, CFS/ME og astma/allergi som de største diagnosegruppene. Dette registeret danner grunnlag for systematisering av og forskning på pasienterfaringer.

Unikt register kan bidra til pasientsikkerhet

– Systematisk innsamling av pasienterfaringer kan bidra til økt pasientsikkerhet, hevder forskerne og legger til at det per i dag ikke finnes et eget offentlig organ som tar imot og behandler meldinger om bivirkninger og forverring som følge av bruk av alternativ behandling, skriver Salomonsen og Norheim.

– Dette gjør det rimelig å anta at slike effekter er underrapportert. Vi sender derfor bekymringsmelding til Helsedirektoratet og Helsetilsynet når det registreres tre negative meldinger knyttet til samme alternative behandlingsform.

Les hele kronikken til UiT-forskerne hos dagensmedisin.no

Les også: Varsel – Cesium som alternativ kreftbehandling

Les også: Kva for positive erfaringar har pasientar med alternativbehandling?

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 28.01.15 00:00 Oppdatert: 28.01.15 11:59
Vi anbefaler