Nordmenn har sterk ryggrad

Nordmenn og svensker ligger på verdenstoppen når det gjelder hofte- og underarmsbrudd, men en fersk studie viser at vi har få tilfeller av brudd i ryggen.

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 24.07.13 00:00 Oppdatert: 02.07.13 12:50

Stipendiat Svanhild Waterloo fryktet at ryggbrudd forekom ofte blant oss nordmenn.
Foto: Elisabeth Øvreberg

– Vi er ikke så skjøre som vi faktisk har trodd, det er ryggrad i oss, smiler stipendiat Svanhild Waterloo ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT.

Hun har nylig kartlagt 3000 nordmenn i alderen 38-87 år, og etter å ha scannet ryggradene deres med DXA, kan hun fortelle at den norske befolkningen har få brudd i ryggen.

– Hos personer under 60 år har kun 3 prosent brudd i ryggvirvlene. Etter dette baller det litt på seg, men vi trodde det skulle være langt verre, sier Waterloo.

Det har aldri tidligere blitt gjort en lignende ryggundersøkelse i Norge, og det viser seg at kun 12-14 prosent av befolkningen har små brudd i ryggen, like hyppig hos menn som hos kvinner, og økende forekomst med økende alder.

– Det er gledelig at det egentlig er så få med ryggbrudd. Å ha vondt i ryggen hører liksom med det å bli gammel, så det er få som får sjekket om det er brudd de plages med. Ryggbrudd er ikke i fokus, konstaterer hun.

Dårligere livskvalitet

Å plages med smerter i ryggen hemmer hverdagen, og Waterloo kunne se ut fra en spørreundersøkelse forsøkspersonene svarte på før scanningen av ryggen, at de kvinnene som opplevde en dårligere livskvalitet, faktisk hadde ryggbrudd.

– Ryggbrudd slår ut på smerte og livskvalitet. Kvinner med ryggbrudd opplever helsa si som dårligere sammenlignet med damer uten brudd. Hos menn fant vi ingen forskjell.

Årsaken til denne kjønnsforskjellen kan kanskje forklares med at kvinner i større grad lider av benskjørhet. Når de da skader ryggen sent i livet, så heles ikke skaden.

– Vi tror at ryggbruddene vi ser hos menn kan ha oppstått tidlig i livet. Da kan skaden heles, og de merker muligens ikke så mye til bruddet, konkluderer Waterloo.

Les også: Færre benbrudd ved fysisk aktivitet

Risikofaktorer

Stipendiaten, som etter planen skal disputere til høsten, mener hennes forskning viser at allmennleger i større grad må sjekke om det er brudd i ryggen som er årsaken til at eldre sliter med smerter.

– Det er to sterke risikofaktorer, og det er lav bentetthet og alder. Man kan forebygge benskjørhet, og jeg kunne ønske at leger hadde et større fokus på dette når det kommer til eldre. Det er ganske enkelt å ta en test.

– Når det gjelder brudd og livskvalitet, så viser det seg også at det ikke er noen fordel å være veldig tynn. Det optimale er å ha normal BMI, og ikke røyke.

Sunt å være moderat overvektig

Overlege Jan-Magnus Kvamme forsket nettopp på eldre og livskvalitet i sin doktorgrad ved Det helsevitenskapelige fakultet. Han fant ut at de eldre med lavest livskvalitet finnes hos undervektige (BMI under 20) og de med fedme (BMI over 30). Livskvaliteten er høyest hos de med moderat overvekt (BMI 25-27,5) selv om forskjellen er liten mellom normal- og overvektige.

– Underernæring og lav BMI utgjør en betydelig risiko for hjemmeboende eldre, både med hensyn til sykdom, livskvalitet og dødelighet. Og det viser seg altså at moderat overvekt er optimal vekt for denne gruppen, sa Kvamme da han disputerte i 2011.

Les også: Tren deg beinhard

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 24.07.13 00:00 Oppdatert: 02.07.13 12:50
Vi anbefaler