Spiseforstyrrelser blant menn øker

Spiseforstyrrelser blant menn er økende både i Norge og resten av Europa, men ingen vet med sikkerhet hvor stort problemet er.

Publisert: 10.05.11 00:00 Oppdatert: 10.05.11 13:19

bulimi mann crop.jpg (Bredde: 560px)
Menn med spiselidelser har samtidig ofte et
tvangsforhold til trening.
Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Tekst: Marianne Kvamme Ramberg, skoleelev

– At forholdet er 1:10 mellom menn og kvinner når det gjelder anoreksi er kanskje riktig, men når det gjelder bulimi og uspesifiserte spiseforstyrrelser er det langt flere menn, sier førsteamanuensis Einar Vedul-Kjelsås ved NTNU  til nrk.no.
Han er i ferd med å avslutte et forskningsprosjekt om norske menn og spiseforstyrrelser.

– Skamfølelsen er et stort problem, og flere menn enn kvinner skjuler lidelsen sin, dette er jo ”noe som rammer kvinner”, sier han.

Menn havner oftere enn kvinner utenfor de tradisjonelle diagnosene anoreksi, bulimi og overspising. Vedul-Kjelsås tror det ligger i at diagnosene er laget for kvinner.

Viktig med trening for menn

Forsker Gunn Pettersen ved Det helsevitenskapelige fakultet, Universitetet i Tromsø, tror menn med spiseforstyrrelser i mange tilfeller kan trenge litt annen behandling enn kvinner.

– Hvis vi skal snakke litt generelt, vil jeg si at menn ofte er mer handlingsorientert i forhold til sin behandling og bedringsprosess. De graver seg i liten grad ned i problemene, og er mer målrettet. Dessuten spiller trening en stor rolle for mange av dem, og de ønsker at dette skal være en del av behandlingsopplegget, forteller hun til nrk.no.

Mens kvinner ofte har hovedfokus på å være slanke, har menn gjerne fokus på å være muskuløse i tillegg til slanke, mener Vedul-Kjelsås.

Gunn Pettersen er enig i at trening ofte spiller inn hos menn.

- En rekke studier viser høy forekomst av spiseforstyrrelser i idretten, men vi vet ikke så mye om forekomsten av spiseforstyrrelser blant menn som trener mye i befolkningen generelt, sier hun.

Begge ekspertene understreker imidlertid at mye trening ikke er det samme som å være syk.

Publisert: 10.05.11 00:00 Oppdatert: 10.05.11 13:19
Vi anbefaler