Formidlingspris til Helsefak

Det helsevitenskapelige fakultet stakk av med førsteprisen for beste stand på Forskningstorget i Tromsø 2010.

Wærås, Torgunn
Publisert: 27.09.10 00:00 Oppdatert: 04.10.10 11:22

Det helsevitenskapelige fakultets stand Forskningstorget 2010.jpg
Bildet viser deler av standen til Det helsevitenskapelige fakultet på Forskningstorget 2010. Foto: Bjørn-Kåre Iversen

Blant de mange forskningsmiljøene og standene som var på Forskningstorget i Tromsø 24. og 25. september, mente juryen altså at Helsefak ved Universitetet i Tromsø var beste utstiller. Arrangementet foregikk i et digert telt satt opp på Strandtorget i Tromsø sentrum, og trakk drøyt 4000 besøkende de to dagene tilbudet varte.

- Kjempeartig, var den gjengse reaksjonen fra deltakerne på standen da det ble klart at Helsefak fikk førsteprisen.

Juryen, som besto av fire elever fra Breivang videregående skole, mente Helsefaks stand var best fordi: "Folk på standen tar kontakt og søker dialog. Standen har også relevante modeller og aktiviteter kombinert med helhetlige bilder og illustrasjoner, og flere gode og forskjellige aktiviteter. Forskerne forklarte ulike tema på en folkelig og forståelig måte."

 

Helsefak har mye å by på

Helsefak 1. premie stand 2010 Forskningstorget, f.v. Anne-Sofie Furberg, Hans Christian B. Vangberg og Marit Opsahl. P9251083.JPG
Koordinator for Helsefaks stand, Marit Opsahl (t.h.) fra Seksjon for formidlingstjenester, er den som har brukt flest arbeidstimer på å forberede og gjennomføre Helsefaks bidrag på Forskningstorget i Tromsø 2010. Her sammen med to av de mange forskerne som deltok, prosjektleder Anne Sofie Furberg fra Fit Futures og stipendiat Hans Christian Bones Vangberg fra Institutt for psykologi. Foto: Knut Ove Tanem, Helsefak

Fakultetet har de siste årene vært fast deltaker på Forskningstorget, og planleggingen og gjennomføringen er et samarbeid mellom Seksjon for formidlingstjenester og ulike fagmiljø ved fakultetet. Forskningstorget inngår i de årlige Forskningsdagene, som i år strekker seg fra 24. september til 3. oktober.

– Det foregår svært mye interessant og spennende forskning ved Helsefak, men ikke alt er like lett å formidle til folk flest. Til Forskningstorget prøver vi å velge aktiviteter og tema som vi tror vil appellere og engasjere folk i ulike aldre, og ikke minst de unge. Vi legger også vekt på å gi standen et helhetlig, visuelt uttrykk. Men den aller viktigste suksessfaktoren er forskerne og fagfolkene på standen, og hvordan de møter publikum. I år har alt fungert veldig bra, og alle involverte har gjort en strålende jobb, sier Torgunn Wærås, leder i Seksjon for formidlingstjenester ved Helsefak.

forskningsdagene_logo_bokmal_RGB_neg.jpg
  • Årlig forskningsfestival siden 1995
  • Forskning på utradisjonelt vis for folk flest
  • I 2010: 24.09-03.10
  • Over 1000 arrangementer i regi av over 200 arrangører i hele landet
  • Norges forskningsråd i samarbeid med universiteter, høgskoler, forskningsinstitutter, biblioteker, museer og næringsliv står bak
  • De fleste arr. er gratis og åpne for alle
  • UiT er koordinator for Troms og har vært med fra starten
  • Troms fylke har i flere år vært fylket med flest arrangement og best mediedekning
  • Forskningstorget i Tromsø ble arrangert første gang i 2002

I år deltok Institutt for farmasi, Anatomisk avdeling ved Institutt for medisinsk biologi, Institutt for psykologi, det nyetablerte Kompetansesenteret for idrett og helse og ungdomsundersøkelsen Fit Futures med ulike aktiviteter. Fit Futures er for øvrig et samarbeidsprosjekt mellom Universitetssykehuset Nord-Norge, Folkehelseinstituttet og Institutt for samfunnsmedisin ved Helsefak. Som en del av standen sørget også Formidlingstjenester og Forskningstjenester for å presentere hvordan man kan få en smak av forskning som vanlig student innen de ulike helsefagene, og også hvordan man kan utdanne seg til forsker ved Helsefak.

– Kjempeartig at Helsefak fikk 1. premien, mener Hans Christian Bones Vangberg, stipendiat ved Institutt for psykologi (IPS).

På psykologis del av standen var det fokus på mental selvhjelp og blant annet fobier, angst og depresjon visualisert ved hjelp av blant annet virtuell reality-briller og edderkopper. Vangberg er glad for muligheten til å formidle via Forskningstorget. For å få et så interessant opplegg som mulig, søkte de – og fikk - arrangementsstøtte fra Norges forskningsråd. Dermed fikk de mulighet til å kjøpe inn VR-briller, blant annet.

– IPS er et ganske nytt fagmiljø ved fakultetet, og vi ønsker å formidle både til publikum generelt og andre miljøer ved fakultetet at psykologi er et interessant fag som handler om mye mer enn å sitte bak en pult og tolke drømmer. Jeg både tror og håper at vi fikk presentert et veldig bra tilbud som mange ikke visste fins innen mental selvhjelp, http://msh.no. Det er gratis og veldig bra, sier Hans Christian Bones Vangberg.

Førstepremien for beste stand består av heder og ære, blomster, et fat i tinn og en konsertopplevelse for alle bidragsytere til standen. Arrangørene delte også ut 2. og 3. pris, og disse gikk til henholdsvis Kreftforeningen og Universitetssykehuset Nord-Norge.

Det er ikke første gang Helsefak går av med seieren for beste stand på Forskningstorget. Også i 2008 fikk fakultetet denne utmerkelsen.

 



Agilityløypa Forskningstorget 2010_DSC0827.jpg
"Kor kjapp e du i vendinga", spurte Kompetansesenteret for idrett og helse. Her er en av de mange som fant svaret på de spørsmålet. Den raske har vi dessverre ikke navnet på, Forskningsleder Svein Arne Pettersen i bakgrunnen. Foto: Bjørn-Kåre Iversen

 

Vil formidle forskning hele året

– Forskningsdagene foregår hver høst i hele landet og er en gyllen anledning til å formidle forskning. Den store utfordringen innen allmennrettet forskningsformidling, er å være synlig ikke bare under Forskningsdagene, men året rundt. Og vi ønsker å nå ut ikke bare lokalt og regionalt, men også nasjonalt og internasjonalt, sier Torgunn Wærås.

Dette er en oppgave som  fakultetet tar på alvor. De siste årene har allmennrettet formidling fått økt fokus både ved Helsefak og ved UiT som helhet, noe også strategidokumentene viser.



Maria Larsen og Knut Ove Tanem, Helsefak, Forskningstorget 2010_DSC0816.jpg
Forskerlinjestudent på profesjonsstudiet i medisin Maria Larsen, sammen med Knut Ove Tanem og i midten en navneløs deltaker fra Anatomisk avdeling... Foto: Bjørn-Kåre Iversen

 

– Formidling via Internett, systematisk oppfølging av media og opplæring av vitenskapelig ansatte i forskningskommunikasjon er noen stikkord for satsingen på formidling i tida framover, avslutter Torgunn Wærås.

Se også:

Forskningsdagene i Troms

Forskningsdagene i hele landet

 

Relaterte artikler:

Helseforskning til folket

Populært forskningstorg

Pulserende møte

Psykisk selvhjelp på nett

Undersøker "snørrunger"

Unik undersøkelse av ungdoms helse

Storsatsing på toppidrett

 

 

 

Wærås, Torgunn
Publisert: 27.09.10 00:00 Oppdatert: 04.10.10 11:22
Vi anbefaler