Er det sant at man må kaste solkremen etter ett år?
– Holdbarhet i solkremer er todelt. Vi har holdbarheten til selve kremen, men også til solfilteret, sier farmasøyt og førsteamanuensis Gøril Eide Flaten ved Institutt for farmasi, UiT.
Hun mener man raskt kan se om selve kremen har blitt gammel, for da kan kremen skille seg/korne seg, samt at den kan lukte litt rart. Når det kommer til solfilteret, som beskytter oss for de farlige UV-strålene, så er det ikke mulig å se om det har blitt ødelagt og gammelt.
– Har man en solkrem fra sommerferien i fjor, så er det ikke slik at den ikke kan brukes, men man skal være obs på at solfilteret kanskje ikke er like effektivt lenger, forteller hun.
Det danske forbrukerrådet gjorde en test
Det danske forbrukerrådet gjorde en undersøkelse på utvalgte solkremer, og resultatet viste at solkrem som har vært åpnet i to år fortsatt er grei å bruke, men Eide Flaten mener man må ta høyde for hvordan man har oppbevart kremen i denne perioden.
– Hvis solkremen badet i sol på stranda i fjor, og også var med i kulden på påskefjellet i år, så er ikke holdbarheten god, bemerker hun.
Selv anbefaler hun å ha kremen oppbevart på et mørkt sted, som ikke er for varmt.
Skal ha holdbarhetsdato
I dag skal all kosmetikk være merket med holdbarhetsdato, og den forteller hvor lang tid produsenten garanterer at produktet skal virke etter å ha blitt åpnet første gang.
– Et tips er å merke solkremen med når man åpnet den. Det er jo stor forskjell om den ble kjøpt inn i august i fjor, eller påska i år, sier Eide Flaten, og poengterer at dersom man velger å bruke fjorårets solkrem, så man må belage seg på å måtte smøre seg hyppigere. Kremen er ikke nødvendigvis like god som en fersk solkrem.
Forskjellige solfiltre
Men vi har flere typer solkremer på markedet. Vi har den med fysiske filtre, som legger seg som et hvitt lag utenpå huden, og vi har den kjemiske, som trekker seg inn og ikke synes etter påføring.
– Hvilken solkrem er best? Hva anbefales nå om sommeren?
– Det fysiske filteret er nok mer stabilt, men man blir hvit av den. Derfor anbefales den til å smøre unger med, sier hun.
Å smøre unger med slik solkrem kan være lurt, for da ser man at de er skikkelig smurt – over hele kroppen.
Vi voksne er nok ikke like glade i å være hvitglinsende på grunn av solkrem, så da er solkremen med kjemiske filtre et godt alternativ.
Bruk nok solkrem!
Det største problemet er ikke at vi ikke smører oss med solkrem, men at vi smører for tynt og ikke får smurt overalt. Vi blir dermed uansett solbrent, og høy faktor på solkremen gir oss en falsk beskyttelse.
– Husk derfor å smøre nok på, råder Eide Flaten, for det er både solbrenthet og den totale mengden sol vi får over tid, som fører til hudskader og i verste fall hudkreft. En grei huskeregel er én håndfull til én kropp.
Et annet godt smøretips, er å smøre en halv time før man går ut i sola, slik at kremen får trukket godt inn. Man må også huske å påføre solkrem jevnlig. Pass på å ta pauser fra sola, og gå i skyggen midt på dagen når sola er på det sterkeste. Bruk av solhatt, solbriller og lette klær er også viktig for å beskytte seg mot sola.
– Sjekk at solkremen beskytter mot både UVA- og UVB-stråling, legger Eide Flaten til.
Bruk minst faktor 15
Kreftforeningen anbefaler dem med nordisk hud å bruke minst faktor 15 i sola, og ifølge Norske helseinformasjon, så er det ikke slik at faktor 30 beskytter dobbelt så godt som faktor 15.
Er det helt overskyet vær her i Norge, behøver du ikke solbeskyttelse. Men er det lette skyer, kan så mye som 90 prosent av UV-strålene gå gjennom skylaget, og da er det lurt å tenke på solbeskyttelse.
Vannresistens og spray
Sol og sommer kombineres gjerne med bading. Derfor skal solkremene være merket med vannresistens. Det finnes alle typer, fra de som ikke tåler bading, til de som er svært vannresistente.
– Skal barn bade, anbefaler jeg de som er mest vannresistente, og jeg anbefaler å smøre dem på nytt etter at de er ferdig med å bade.
– Men hva med solkrem som kommer som spray, er den like bra som kremen?
– Den på spray er mer tyntflytende, og vil være lettere å smøre utover, men problemet her kan være at det blir vanskelig å få et tykt nok lag på huden.
Er de dyre solkremene best?
Hvis ekspertene anbefaler å smøre oss ofte med et tykt lag solkrem, er prisen på solkremen et viktig aspekt for oss som forbrukere. I butikkhyllene finner man både billige og svært dyre produkter, så må man gå for de dyre merkene for å være på den sikre siden?
– Nei, ingenting tilsier at dyrt er best. Vær heller oppmerksom på hvilken faktor kremen har, om den har både UVA- og UVB-filter og om den inneholder mye parfyme. Parfyme anbefales ikke, spesielt ikke på unger og de med sensitiv hud.
Da skulle alt ligge til rette for at du trygt kan nyte sommersola.
God sommer!
Les også: