Stor pengegave til kreftforskningen ved UiT

Da Erna og Olav Aakres stiftelse ga 4,3 millioner kroner til kreftforskere ved UiT, smilte Lill-Tove Rasmussen Busund ekstra bredt. Nå skal hun og kollegene lage en blodprøve som kan diagnostisere brystkreft i en tidlig fase
Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 27.02.17 00:00 Oppdatert: 27.02.17 14:50
Tromsø

Kreftforskere ved UiT som har fått pengedonasjoner fra Erna og Olav Aakres stiftelseer fra
Stolte og glade kreftforskere med pengesjekker som skal brukes på viktig kreftforskning. I midten står pengeutdeler Inger Bonnie Gjerde fra Erna og Olav Aakres stiftelse. Stiftelsen har jevnlig gitt kreftforskningen pengegaver. Sist gang var i 2014.
Foto: Elisabeth Øvreberg

– Første må jeg få takke for pengene, sier forsker Lill-Tove Rasmussen Busund, som fikk 1.397.000 kroner av Erna og Olav Aakres stiftelse fredag 24.februar.

Hun forteller at pengene skal brukes til å brystkreftprosjektet MiRAMET.

Forskningen hennes er banebrytende, for visjonen er å kunne diagnostisere brystkreft i en veldig tidlig fase. I dag oppdager man ofte brystkreft sent, av og til for sent, men Rasmussen Busund og hennes kolleger arbeider med å finne biomarkører i blodet som kan avsløre kreftutvikling på et tidlig stadium. Dersom de lykkes, kan en enkel blodprøve være alt man trenger for å fastslå brystkreft.

En cellemutasjon er nok for å avsløre kreft

– Vi ser på genforandringer og mutasjoner i cellene. Mutasjoner i tidlig fase i en kreftutvikling kan avsløres i blodet, men man vet ikke helt hva man skal lete etter, forklarer hun.

Ved hjelp av den store Kvinner og Kreftstudien til hennes kollega, Eiliv Lund, har forskningsgruppen en innholdsrik databank som de kan fordype seg i.
Hele 170.000 kvinner har nemlig deltatt i en enorm undersøkelse med et svært omfattende spørreskjema. 50.000 av kvinnene ga også blodprøver da de var friske, og disse damene er nå fulgt i 10 år.

– Vi har registrert hvem som har fått brystkreft, samlet inn kreftsvulstene i en egen biobank og analysert små fragmenter av vårt arvemateriale, såkalt microRNA, i disse svulstene, sier Rasmussen Busund.

Les også: Har klart det umulig – igjen!

Blodprøver med kreftsvar i fryseren

– Alle blodprøvene ligger i fryseren her på Helsefak, og ved hjelp av dem skal vi lete etter felles microRNA-profiler i blodet da kvinnene var friske og i kreftsvulstene som de utviklet senere.

Håpet er som sagt at forskningen skal føre til at en blodprøve kan avsløre brystkreft på et veldig tidlig tidspunkt, noe som kan gi utsatte kvinner mulighet til rask diagnose og behandling. Dette kan redde liv.

– Ledende i nasjonal sammenheng

Men det var ikke bare Lill-Tove Rasmussen Busund som fikk penger fra Erna og Olav Aakres stiftelse. Åtte kreftforskere ved Helsefak fikk utdelt penger, noe styreleder for stiftelsen, Inger Bonnie Gjerde, gledet seg over.

– Det er gledelig å kunne gi midler til kreftforskningen, spesielt når forskningsmiljøene her ved UiT er ledende på sine felt i nasjonal sammenheng. Felles for alle forskningsprosjektene som får penger fra oss, er at forskningen er spennende og viktig. Vi i stiftelsen er takknemlig for at vi kan støtte arbeidet som gjøres her ved UiT.

Gjerde forteller at stiftelsen har gitt penger til kreftforskningen siden 1980, og at fondet har et spesielt fokus på å styrke forskning og kreftbekjempelse i Nord-Norge.

Olav Aakre ble i 1997 kåret til ”Årets tromsværing” for sine bidrag til kreftsaken, og fondet har gitt jevnlige donasjoner til kreftforskningen. 

Disse UiT-prosjektene fikk penger fra Erna og Olav Aakres stiftelse

Søker

Prosjekttittel

Tildeling i kroner

Lorena Arranz

Neuropathy of the haematopoietic stem cell niche in acute myeloid leukaemia transformation

750 000

Lill Tove Busund

MiRAMET MicroRNAs as Early Metastatic Breast Cancer Biomarkers

1 397 000

Ugo Moens

Immunotherapy- and exosome-based treatment of cancer

451 622

Inger Torhild Gram

Contemporary Hazards of Smoking and Benefits of Cessation- in one US Multiethnic - and two Norwegian population studies

265 000

Gunbjørg Svineng

The metastasis-promoting protein Nephronectin: mechanisms of action and role of endothelial cell interactions

800 000

Inigo Martinez

Cancer-Associated Fibroblasts’ role in the responses of lung tumors to radiotherapy

350 000

Kristin B. Borch

The EXIPOX study

20 000

Baldur Sveinbjørnsson

Novel alternatives for neuroblastoma treatment targeting inflammatory signaling pathways

365 000

Les også: Blodet sladrer på din kreftrisiko

Les også: Dreper kreftsvulster hos mus

Les også: Tromsøprofessor blir kreftekspert hos WHO

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 27.02.17 00:00 Oppdatert: 27.02.17 14:50
Tromsø
Vi anbefaler