Blodet sladrer på din kreftrisiko

11.11.13 Øvreberg, Elisabeth
Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er over to år gammel, og kan ha innhold som er utdatert.

En analyse av blodcellene dine kan avsløre kreftrisiko. De reagerer ­nemlig positivt eller negativt på kosthold og livsstil.

Forsker Karina Standahl Olsen har analysert 400 blodprøver fra middelaldrende kvinner.
Foto: Elisabeth Øvreberg

– Jeg forsker på cellene i blodet, altså immuncellene våre, og disse cellene sladrer på din livsstil og ditt kosthold, smiler forsker ved Det helsevitenskapelige fakultet ved UiT, Karina Standahl Olsen.

Men det er ikke bare livstilen din Olsen kan finne spor av i immuncellene. I sin doktorgrad har hun sett hvordan genaktiviteten i disse cellene reagerer på blant annet røyking, fedme og Omega 3 – og det hun har funnet ut er viktig for oss. Disse faktorene har nemlig stor innvirkning på vår risiko for å få livsstilsykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes og ikke minst kreft.

Betennelsesreaksjoner og kreft

Verdens ledende kreftforskere mener at betennelsesreaksjoner i kroppen kan være en medvirkende årsak til sykdommen, og at slik betennelse kan fremme veksten av svulster. Med tanke på denne kunnskapen, er forskningsresultatene til Olsen interessante.

Hun analyserte blodprøver og besvarelser på spørreskjema fra cirka 400 friske, middelaldrende kvinner som var deltakere i Kvinner og Kreftstudien. Og da hun sammenlignet røykere mot ikke-røykere, fant hun mer enn 3000 gener i immuncellene med ulikt aktivitetsnivå. Røykere hadde høyere aktivitet i gener relatert til nettopp betennelsesreaksjoner og kroppens behandling av giftstoffer.

– Jeg sjekket også kvinnenes kroppsmasseindeks (BMI), og overvekt har faktisk nesten like stor betydning for genaktivitet som røyking. Jo høyere BMI, jo verre. Immuncellene fikk økt nivå av betennelsesfremmende genaktivitet, advarer Olsen.

Les også: Dreper kreftsvulster hos mus

Omega 3 bra for immuncellene

Det som heldigvis var oppløftende i hennes funn, var at kvinner som hadde høyt nivå av Omega 3 i blodet hadde lavere grad av betennelsesrelatert genaktivitet. Det samme gjaldt for kvinner som fikk i seg nok D-vitamin.

– Omega 3 kan vi kun få gjennom kosten, så spis fisk! Da får du i tillegg i deg D-vitamin. Man får også Omega 3 i linfrø og nøtter, sier hun og poengterer at hennes forskning viser at immuncellene blir påvirket av livsstil og kosthold, også før selve sykdommen har oppstått.

Forskeren, som avla doktorgraden i høst, betrygger oss med at vi ikke trenger å være redde for økt kreftrisiko dersom vi sliter med for eksempel betennelse i en skulder eller lignende. Man skal heller fokusere på å ha en sunn livsstil.

– Har man derimot en usunn livsstil, så får man en forhøyet betennelsesaktivitet i kroppen, og det kan ha sammenheng med utvikling av de store livsstilsykdommene, deriblant kreft.

Les også: Fastlegen berøres av kreftsyke

Morsmelk et krigsskip mot kreft

Men det er ikke bare i blodet vi har immunceller. Ifølge professor Tore Gutteberg inneholder morsmelka immunceller. Hans forskning viser at morsmelk gjør mye mer enn å mette en sulten baby. Morsmelka har i tillegg en beskyttende virkning og dreper virus, bakterier, men også kreft.

– Man kan ikke få snakket nok om morsmelk! Morsmelk er som et flytende krigsskip, smiler Gutteberg som har fordypet seg i proteinet som finnes i morsmelk, lactoferrin, og det tilhørende peptidet (se leksikon, red.anm.), lactoferricin. Sammen med kollega Øystein Rekdal, professor i tumorbiologi, oppdaget han noe uventet.

– Vi så at lactoferricin hemmet og drepte kreftceller. Rekdal så raskt at dette peptidet var spennende.

– Peptidet hemmet kreftsvulster på dyremodeller. Ikke bare eliminerte peptidet svulsten, men det ga dyret i tillegg beskyttelse. Kreft kan jo blusse opp igjen, men det skjedde ikke, forklarer Rekdal og forteller at UiT i dag har en unik kompetanse på peptider.

Denne høsten blir det avlagt en doktorgrad om lactoferricin ved UiT. Man håper at forskningen vil føre til bedre behandling mot denne typen kreft.

Les også: Kreftsyke burde trene

På Twitter   #norgesarktiske