– UiT er en motor i nord
Ap-leder Jonas Gahr Støre fortalte for tredje gang om sine visjoner for nordområdene fra en talerstol ved UiT, og understreket sin nære tilknytning til universitetet. UiTs samfunnsgeograf Berit Kristoffersen liker at Støre vil satse på «grønn industri» i nord.
– Bare det å være her er en viktig del av historien, nemlig satsingen på kunnskap. Jeg kaller det navet i nordområdesatsingen. UiT er et uttrykk for politisk vilje til satsing. At vi fikk dette universitetet på slutten av 1960-tallet var et politisk grep for å bygge landet og et uttrykk for en vilje som vi trenger mer av fremover, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Torsdag holdt han for tredje gang et foredrag ved UiT om nordområdene. Denne gang hadde han kalt foredraget Et fredelig nord i en urolig verden – hvor går nordområdene?
Du kan se hele foredraget i opptak her.
Føler nær tilknytning til UiT
– Dette er det universitetet jeg har nærmest tilknytning til i Norge. Det er ett universitet jeg føler jeg har et emosjonelt og profesjonelt bånd til, og det er UiT. Dette har vært stedet for de store anledninger for meg i politikken. Og jeg kan se tilbake på det som viktige etapper i mitt liv, sier Støre.
Det var UiT-rektor Anne Husebekk som hadde invitert Støre og som ønsket den tidligere utenriksministeren velkommen.
– Det er viktig for UiT hvor nordområdene går, og vi har klokkertro på at dette er et viktig område geopolitisk, når det gjelder naturressurser. Vi tror menneskene som bor her er forberedt på å drive nordområdene fremover og føre til enda større vekst enn det vi har sett til nå, sier Husebekk.
Første gang Støre holdt et åpent foredrag ved UiT var i 2005. Mye har endret seg siden da, men Støre mener at hans tidligere analyser står seg.
– Man må alltid forstå den tiden man lever i, og foreslå løsninger folk tror på, sier Støre etter sitat fra Ap-kjempen Trygve Bratteli.
Ønsker seg flere desentraliserte utdanninger
Støre mener UiT spiller en viktig rolle i nordområdene, og etterlyser samtidig enda flere desentraliserte utdanningstilbud.
– UiT er til stede i mange deler av regionen med utdannede folk i prosjekter og programmer, noe som er veldig positivt. Vi må bruke muligheten vi har til å kunne gi et tilbud der folk bor, så de ikke må flytte hjemmefra, for da er det altfor mange som ikke flytter tilbake. Universitetene våre i nord, med sete i både Tromsø og Bodø, er veldig viktige motorer i samfunnsutviklingen som må få god støtte og god oppfølging, sier han.
Synes det var mer bredde i visjonene enn før
Samfunnsgeograf ved UiT, Berit Kristoffersen, synes det var et godt og interessant foredrag.
– Støre la vekt på flere momenter for nordområdene enn han har gjort før. I sine tidligere visjoner har han hovedsakelig vært opptatt av tre ting: olje/energi, klima og Russland. Nå var det mer bredde innen utviklingstrekk og tiltak han ønsket. Han snakket både om «grønn industri», hydrogen, fiskeri og infrastruktur og transport, i tillegg til de andre momentene, sier Kristoffersen.
Likte satsing på «grønn industri»
Hun er enig med Støre i at vi ikke lenger bør snakke om industri som «gammeldags og skitten». Den kan tvert imot være moderne og grønn.
– Jeg synes det var spesielt interessant at han ønsket en satsing på transport og infrastruktur, og UiT vil gjerne ta den utfordringen, sier Kristoffersen.
Hun viser til at UiT har en stor satsing på grønn omstilling innen energi og infrastruktur, ikke minst innenfor ARC-prosjektet hun selv er en del av, der de blant annet forsker på solcelleenergi, energilagring, el-fly og forholdet mellom teknologi og samfunn.
– Bra om staten kan ta eierskap
For den type satsing trengs det finansiering. Kristoffersen stilte spørsmål i salen til Støre, om han – dersom Ap kommer i regjering – vil finansiere utvikling av grønn energi og transport i nord. Støre stilte seg da åpen til at staten i alle fall i perioder kan ta eierskap til store prosjekter, noe Kristoffersen er fornøyd med.
– Hvis staten tar større risiko for investeringer, om det er gjennom Enova eller andre måter, ville det vært lettere å etablere en ny, grønn infrastruktur og energiproduksjon i nord, med elfly, tog, energilagring og fornybar energi, mener hun og legger til:
– Historisk sett var vannkraft eid av folket, og jeg tror mye av motstanden mot vindkraft i dag handler om at folk ikke ser effektene av lokal produksjon og eierskap.
Trenger mer enn «fortellinger»
– For Nord-Norges del liker jeg ikke så mye snakk om at vi må ha «felles fortellinger» for at folk skal bli her; jeg mener det vi trenger er handlekraftige politikere som tør å ta tak i konflikter og muligheter, og det synes jeg Støre er. Jeg tror satsing på grønn omstilling innen industri og infrastruktur er nøkkelen til livskraftige samfunn og næringsutvikling, og det er den type satsing som gjør at folk blir, ikke «fortellingen», sier samfunnsgeografen.
Jonas Gahr Støre på UiT
- I 2005 lanserte Støre for første gang regjeringas nordområdepolitikk fra talerstolen ved UiT.
- I 2010 holdt han sin tale “Det meste er nord. Nordområdene og veien videre i et internasjonalt perspektiv.”
- Støre ble utnevnt til æresdoktor i 2011 sammen med den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov, etter at de to hadde signert avtalen om delelinjen i Barentshavet. Støre holdt tale på UiT i forbindelse med utnevnelsen i 2013.
- I 2015 – på dagen ti år etter sitt første foredrag – holdt han igjen et foredrag på UiT om sine visjoner for nordområdene.