Regjeringen skryter av Gutter og helsefag-prosjektet ved UiT: – Et viktig arbeid og et veldig godt prosjekt

– Vi må gi flere gutter og menn kunnskap om hvor bra og meningsfylt det kan være å jobbe i helse- og omsorgssektoren, sier statssekretær Erlend Hanstveit i Kultur- og likestillingsdepartementet.

Statssekretær Erlend Hanstveit sammen med mannlige helsefagstudenter fra UiT, NTNU og OsloMet.
Statssekretær Erlend Hanstveit sammen med mannlige helsefagstudenter fra UiT, NTNU og OsloMet. Foto: Rune Nordgård Andreassen
Portrettbilde av Andreassen, Rune Nordgård
Andreassen, Rune Nordgård rune.n.andreassen@uit.no faggruppeleder for kommunikasjon, formidling og studentrekruttering ved UiT Helsefak
Publisert: 07.05.25 14:12 Oppdatert: 07.05.25 15:33
Helse og velferd Om UiT

I vel to år har UiT Norges arktiske universitet drevet pilotprosjektet Gutter og helsefag. Målet er å få flere gutter til å søke helsefaglige utdanninger, siden kjønnsbalansen i denne sektoren "bestandig” har vært skjev.

Prosjektet har nå 30 rollemodeller i arbeid, mannlige helsefagstudenter som skal vise gutter i ungdomsskolen og videregående om mulighetene som ligger i helse- og omsorgssektoren. Nå får UiT skryt av regjeringen:

– Dette er viktig arbeid. Vi må gi flere gutter og menn kunnskap om hvor bra og meningsfullt det kan være å jobbe innenfor helse og omsorg, sier statssekretær Erlend Hanstveit i Kultur- og likestillingsdepartementet.

Han gjestet denne uka prosjektets nettverkssamling, som ble arrangert på OsloMet.

Løftet frem i regjeringens likestillingsstrategi

Prosjektet har siden starten hatt aktivitet ved UiT i Tromsø og NTNU i Ålesund, men høsten 2024 ble prosjektet utvidet til Nordland og Finnmark.

Nå jobbes det for å gjøre prosjektet nasjonalt og flerårig, noe også det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget tok til orde for i sine anbefalinger i fjor. Før jul i 2024 ble da også prosjektet løftet frem som et av tiltakene i regjeringens likestillingsstrategi.

Statssekretær Erlend Hanstveit i Kultur- og likestillingsdepartementet i samtale med sykepleierstudent og rollemodell Almar Pedersen.
Statssekretær Erlend Hanstveit i Kultur- og likestillingsdepartementet i samtale med sykepleierstudent og rollemodell Almar Pedersen. Foto: Rune Nordgård Andreassen

– Likestilling kommer ikke av seg selv, og vi trenger de gode rollemodellene som inspirerer og viser oss veg, sier Hanstveit, som under samlingen i Oslo fikk møte flere av rollemodellene som prosjektet har i arbeid.

Ifølge Hanstveit er utdanning selve nøkkelen til å gjøre noe med det kjønnsdelte arbeidsmarkedet.

Trenger 180 000 nye helsearbeidere

Av årets søkere til helse- og omsorgsfag var kun 20 prosent menn, viser tallene fra Samordna opptak som ble presentert i slutten av april. Samtidig roper helse- og omsorgssektoren etter arbeidskraft. Frem mot 2060 er det anslått at Norge trenger 180 000 nye helsearbeidere.

– Skal vi klare det, må vi også rekruttere menn til disse jobbene, var budskapet fra statssekretæren under nettverkssamlingen.

UiT Norges arktiske universitet jobber nå med å gjøre Gutter og helsefag-prosjektet nasjonalt fra 2026 av. Håpet er å komme inn på statsbudsjettet som blir lagt fram i oktober. Også regjeringen ønsker også en slik nasjonal satsing, bekrefter Erlend Hanstveit.

–Vi følger utviklingen i arbeidsmarkedet og i utvalgte kjønnsskjeve utdanningsprogram tett, fordi vi vil  at flere menn skal velge utradisjonelle utdanninger. Nettopp derfor er Gutter og helsefag et viktig prosjekt, som vi ønsker å legge til rette for å bli nasjonalt.

fv: Prodekan for utdanning ved UiT Helsefak, Astrid Gramstad, rektor ved OsloMet, Christen Krogh, statssekretær Erlend Hanstveit (Ap), dekan ved UiT Helsefak, Gunbjørg Svineng og prosjektleder Astri Prytz.
fv: Prodekan for utdanning ved UiT Helsefak, Astrid Gramstad, rektor ved OsloMet, Christen Krogh, statssekretær Erlend Hanstveit (Ap), dekan ved UiT Helsefak, Gunbjørg Svineng og prosjektleder Astri Prytz. Foto: Rune Nordgård Andreassen

Kortnytt fra Det helsevitenskapelige fakultet, Seksjon for forskning, utdanning og formidling Helsefak
Andreassen, Rune Nordgård rune.n.andreassen@uit.no faggruppeleder for kommunikasjon, formidling og studentrekruttering ved UiT Helsefak
Vi anbefaler