Kåret til årets akademiker

Minerva har kåret professor Arnstein Mykletun til årets akademiker, blant annet for sine bidrag i debatten om sykefravær og sykelønn. 

Portrett av person med briller
Arnstein Mykletun er professor ved Institutt for samfunnsmedisin, UiT. Foto: privat
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 23.12.24 15:34 Oppdatert: 23.12.24 15:50
Arbeidsliv Helse og velferd

sine nettsider skriver Minerva følgende begrunnelse for at de har kåret Arnstein Mykletun til årets akademiker: 

«Det er ikke veldig ofte akademikere setter tonen for politiske debatter gjennom formidling av faglige funn. Men i år fikk vi et tydelig eksempel, i debatten om sykefravær og sykelønn.

Norge er nemlig et forbløffende sykemeldt land. Vi lever lenge, skårer godt på lykke, og nordisk noir er mer en kunstsjanger enn virkelighet. Med unntak, altså, for sykemeldinger.

Selv om det hele tiden har vært plausibelt at vår generøse sykelønnsordning spiller inn i dette, og selv om kostnadene ved særnorsk høyt sykefravær er titalls milliarder kroner, er det få politikere (med et hederlig unntak for partiet Venstre) som orker å diskutere ordningen. Og selv når sykefraværet nå øker, letes det etter alle andre tenkelige løsninger enn det som går til kjernen på problemet. I årets debatt har et mantra vært at kanskje halvparten av de siste års økning fra Europas allerede høyeste nivå, skyldes ettervirkninger av koronapandemien. Faren over, altså?

Men professor i samfunnsmedisin Arnstein Mykletun ville det annerledes. Han har blant formidlet hvordan forskning viser at incentiver i sykelønnsordningen har betydning for sykefravær; og hvordan sykefravær i sin tur har langsiktig negativ betydning for den sykemeldte.

Ingen ønsker å straffe mennesker for å være syke. I en anstendig velferdsstat, skal mennesker med behov tas godt vare på, og de med sterk rygg skal hjelpe dem med svak. Men to andre hensyn er også viktige: Det handler om systemets bærekraftighet både for statsfinanser og for arbeidstilbudet; og det handler om de samlede konsekvensene for sykemeldte. Det er ikke gitt at den beste sykelønnsordningen er en som ser helt bort i fra de to siste forholdene.

Kanskje kan noen små egenandeler for både arbeidsgiver og arbeidstager under i hvert fall deler av sykefraværet samlet sett gi bedre resultater? I to tiår har det vært nær umulig å få noen norsk politiker til å ta slike kjetterske ord i sin munn. Etter at Mykletun har formidlet dette budskapet, er også denne delen av forskningen og faktagrunnlaget likevel noe de fleste må forholde seg til. Arnstein Mykletun er årets akademiker.»


Kortnytt fra Seksjon for kommunikasjon
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Vi anbefaler