ESA Phi-Lab Norway åpnet i Tromsø

Det nye innovasjonssenteret ESA Phi-Lab Norway åpnet i Tromsø 28. august. 

Flere personer står foran Nordlysobservatoriet
ESA Phi Lab Norway ligger i det gamle Nordlysobservatoriet i Tromsø. Fra venstre: Pål Julius Skogholt, styremedlem Jordobservasjon Tromsø, Rudi Thomassen, styreleder Jordobservasjon Tromsø, Camilla Brekke, direktør Norsk Polarinstitutt, Jan Petter Pedersen, fungerende daglig leder Jordobservasjon Tromsø, Luca del Monte, leder for kommersialiseringsavdelingen i ESA, Rolf Skatteboe, administrerende direktør i KSAT og Christian Hauglie-Hansen, administrerende direktør Norsk Romsenter. Foto: D. Jensen/KSAT
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Konstituert kommunikasjonssjef, seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 06.09.24 11:28 Oppdatert: 08.09.24 11:41
Arktis Naturvitenskap

ESA Phi-Lab (Φ-lab) er et innovasjonssenter opprettet av den europeiske romorganisasjonen ESA for å utforske og utvikle nye teknologier og metoder for å forbedre jordobservasjon, det vil si overvåking av og forskning på jorda fra rommet.

Nå har Norges egen Phi-Lab, ESA Phi-Lab Norway, åpnet. Det skjedde i det gamle Nordlysobservatoriet i Tromsø onsdag 28. august.

ESA Phi-Lab Norway skal bidra til utviklingen av nye rombaserte teknologier og tjenester, som spesielt skal dekke arktiske behov, blant annet knyttet til forvaltning, miljø, ressurser og sikkerhet. Resultatene skal bidra til å utvikle og styrke den norske og europeiske romindustriens konkurransemessige fortrinn.

ESA Phi-Lab Norway vil ha åpen utlysning for prosjekter fra 15. september 2024.

Skal bidra til å utvikle industri

ESA Phi-Lab Norway er ledet av Kongsberg Satellite Services (KSAT) i samarbeid med NORCE, UiT Norges arktiske universitet, Norinnova, Akvaplan-niva og Jordobservasjon Tromsø.

– Etableringen styrker Tromsø sin posisjon som arktisk hovedstad og vårt internasjonale omdømme. Romrelatert virksomhet er et prioritert fagområde for oss, og vi ser fram til samarbeidet, sier prorektor for forskning og utvikling ved UiT, Jan-Gunnar Winther. 

Samarbeidet skal også utvides til å inkludere Norsk Polarinstitutt og Meteorologisk institutt.

Den norske Phi-Laben har et budsjettet på cirka 100 millioner kroner, hvor omtrent halvparten er finansiert gjennom ESA og resten er finansiert nasjonalt.

– Vår målsetting er at den arktiske Phi-Laben skal bli en attraktiv møteplass for forskning og innovasjon for å utvikle og styrke Tromsøs posisjon som et ledende internasjonalt senter for romvirksomhet, sier Jan Petter Pedersen ved Jordobservasjon AS i en pressemelding fra ESA. 

Pedersen er en av nøkkelpersonene bak etableringen av Phi-laben i Tromsø.

– Arktis er blitt et fokusområde i bred forstand, og Phi-laben vil bidra til å utvikle industri for å levere teknologi og operative tjenester til brukere med behov og forankring i Tromsø og i Arktis generelt, sier Pedersen videre i pressemeldingen.


Kortnytt fra Seksjon for kommunikasjon
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Konstituert kommunikasjonssjef, seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Vi anbefaler