En livslang dedikasjon til matematikk, forskning og utholdenhet 

Professor Lars-Erik Persson har satt spor både i den akademiske verden og i skiløypene. I en alder av 80 år har han veiledet over 70 doktorander, fullført Vasaloppet hele 50 ganger, og nå feires han med en egen konferanse i matematikk.

Mann står ute og smiler til kamera
I september fyller matematikkprofessor Lars-Erik Persson 80 år. Nå feires han med egen matematikkkonferanse. Foto: Patrik Öhman
Portrettbilde av Eidum, Espen Viklem
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 15.08.24 10:34 Oppdatert: 15.08.24 10:49
Naturvitenskap Om UiT

Persson har i en årrekke vært knyttet til Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi ved UiT i Narvik. Og nettopp UiT i samarbeid med Karlstads universitet arrangerer kommende uke den internasjonale konferansen "The 50, 70, 80 Conference in Mathematics" for å hedre Perssons omfattende karriere.

Konferansen spenner over et bredt spekter av matematiske emner og illustrerer bredden i Perssons akademiske interessefelt. Den litt spesielle tittelen på konferansen favner Perssons alder, antall doktorander og antall ganger han har fullført Vasaloppet.  

50 ganger Vasaloppet

I løpet av sin karriere har matematikkprofessoren undervist og forsket ved flere universiteter som Luleå, Uppsala, Astana, Lund og altså UiT. Han har veiledet et rekordhøyt antall doktorander, hvorav mange selv har blitt professorer, fra i alt 15 forskjellige land. 

Perssons prestasjoner stopper imidlertid ikke ved universitetets dører. Han er en legende i det svenske Vasaloppet, hvor han er en av få som har fullført det 90 kilometer lange løpet hele 50 ganger. Da deltok han attpåtil i jubileumsløpet med en brukket arm.  

Matematikken følger meg i skisporet. Jeg blir klarere i hjernen når jeg er ute og går

Totalt har han imidlertid gått de ni milene mellom Mora og Sälen 76 ganger, flest i den spesielle "50-klubben" i Vasaloppets veteranklubb. 

– Matematikken følger meg i skisporet. Jeg blir klarere i hjernen når jeg er ute og går, sier han selv.  

Personlig forhold

Perssons personlige historie er også preget av store utfordringer. Født i den lille bygda Lilla Svanabyn ved Dorotea, var han det eneste av ni søsken som overlevde en alvorlig blodsykdom i barndommen. Denne tøffe starten på livet har formet hans tilnærming til både livet og veiledningen av hans mange studenter.  

– De færreste får et så personlig forhold til sin veileder som det han inviterer til. Han er den typen som får deg til å tro at dette får du til, han er helt enestående, har Harpal Singh og Kristoffer Tangrand, begge doktorander fra UiT i Narvik, tidligere sagt om Persson.  

De to første doktorandene hans i Narvik, Anette Meidell og Dag Lukkassen, er begge professorer ved UiT. Ralph Høibakk som i 2017 tok doktorgrad i anvendt matematikk som 79-åring ved UiT, hadde også Persson som veileder.    

UiT er favoritten

Persson har gjennom karrieren samarbeidet med forskere internasjonalt og utviklet nære forsknings- og personlige relasjoner med mange universiteter globalt. Sammen med sin doktorgradsstudent og kollega Dr. Harpal Singh arbeider han nå for å bygge nye samarbeidsforbindelser mellom UiT, South Asian University i New Delhi, Addis Abeba University i Etiopia og L.N. Gumilyov Eurasian National University i Kasakhstan. 

Selv betegner Lars-Erik Persson UiT som sitt "favorittuniversitet".  

– Her har vi helt enestående forhold å arbeide under. Kombinasjonen av jobb og natur gjør det til et himmelrike på jord, sier han. I en alder av 80 år er han fortsatt svært aktiv i forskning. For tiden veileder han tre doktorgradsstudenter ved UiT. 

Under konferansen, som avholdes i Karlstad mellom 19. og 23. august, vil Persson blant annet bli tildelt en spesiell internasjonal pris av presidenten for det tsjekkiske matematikkforbundet for sine bidrag innen matematikkens område. På konferansen, som samler deltakere fra store deler av verden, vil også to av hans nye bøker bli presentert.  


Kortnytt fra Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler