– Betyr mye med en doktorgrad i kunst

UiT har jobbet lenge med å få på plass et eget PhD-program i kunstnerisk utviklingsarbeid. I forrige uke kom beskjeden om at UiT og to høgskoler får klarsignal fra Nokut om en ny felles doktorgrad i utøvende og skapende kunst.

Hengekøye midt i et rom
Kunstakademiet ved UiT er med i samarbeidet om en fellesgrad i kunst. Foto: KASAVI/Mikael Westh Hamme
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Konstituert kommunikasjonssjef (til 1. september 2024), seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 03.06.24 15:31 Oppdatert: 04.06.24 09:11
Kunst og kultur Om UiT Studentliv / Studier

Høgskolen i Østfold (HiØ), Høgskolen i Innlandet (HINN) og UiT Norges arktiske universitet har søkt om få å etablere et felles doktorgradsprogram i kunstnerisk utviklingsarbeid i utøvende og skapende kunst. Nå er anbefalingen fra Nokuts sakkyndige komité klar, og konklusjonen er at kravene er oppfylt.

– Det vil bety mye for våre utdanninger innen kunst og det kunstneriske miljøet her at vi kan videreutvikle kunstnerisk kompetanse på PhD-nivå i nord. Nå ser vi frem til å kunne ta opp de første stipendiatene i programmet, sier direktør ved Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK) ved UiT, Lena Aarekol.

De første stipendiatene kan trolig bli tatt opp allerede til neste år. 

Et spennende og tverrfaglig program

– UiT er veldig glad for å kunne starte opp PhD-programmet i kunstnerisk utviklingsarbeid i utøvende og skapende kunst. Dette blir et spennende og tverrfaglig program som dekker mangfoldet i de kunstneriske fagområdene våre, både musikk, kunst, film og landskapsarkitektur, sier prorektor for utdanning ved UiT, Kathrine Tveiterås.

Fellesgraden blir et samarbeid mellom Den norske filmskolen og Fakultet for audiovisuelle medier og kreativ teknologi ved Høgskolen i Innlandet, Akademi for scenekunst ved Høgskolen i Østfold og Musikkonservatoriet og Kunstakademiet ved UiT.

Studiestedene blir Oslo, Lillehammer og Hamar for Høgskolen i Innlandets del, Fredrikstad i Østfold, samt UiT i Kabelvåg og Tromsø.

– Fagmiljøene på UiT, HINN og HIØ utfyller hverandre, og jeg er forventningsfull til hvordan et felles program også kommer til å utvikle dette samarbeidet, sier Tveiterås.


Kortnytt fra Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag, Kunstakademiet, Musikkonservatoriet
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Konstituert kommunikasjonssjef (til 1. september 2024), seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling