Feirer Kvinner i matematikk-dagen på Verdensteatret

Sentrale mål med markeringen er å inspirere kvinner til å velge en karriere innen matematikk og sette fokus på deres bidrag innen fagfeltet, sier førsteamanuensis Elisabeth Wetzer og Lie-Størmer-direktør Cordian Riener.

Lie-Størmer-direktør Cordian Riener og førsteamanuensis i Forskningsgruppen for maskinlæring, Elisabeth Wetzer
Lie-Størmer-direktør Cordian Riener og førsteamanuensis i Forskningsgruppen for maskinlæring, Elisabeth Wetzer Foto: Jan Gunnar Winther
Portrettbilde av Bjørklund, Petter
Bjørklund, Petter petter.bjorklund@uit.no Kommunikasjonsrådgiver / Maskinlæring
Publisert: 29.04.24 10:56 Oppdatert: 03.05.24 12:37
Naturvitenskap Teknologi

Kvinner har gjennom tiden stilt med sentrale og viktige bidrag innen matematikkfeltet men er ofte underrepresentert i matematikktunge yrker.

Siden 2018 har internasjonale fagmiljø satt søkelyset på dette gjennom den internasjonale "Kvinner i matematikk"-dagen, som feires den 12. mai og for å minne den iranske matematikeren Maryam Mirzakhani.

Om "Kvinner i matematikk"-dagen

  • Markeres den 12. mai verden over for å sette fokus på og feires kvinners bidrag innen matematikkfeltet.
  • 12. mai 1977 er fødselsdatoen til den iranske matematikeren Maryam Mirzakhani, som døde av kreft i 2017, kun 40 år gammel.
  • Fødselsdagen hennes ble valgt til å feire kvinner i matematikk verden over, til hennes minne
Kilde: may12.womeninmaths.org og UiB.no

I år samler SFI Visual Intelligence, som ledes av Forskningsgruppen for maskinlæring ved UiT, og Lie Størmer senter kreftene for å markere dagen ved Verdensteateret i Tromsø den 6. mai. Arrangementet er gratis og åpent for alle interesserte.

- Sentrale mål med dagen og arrangementet vårt er å inspirere kvinner til å velge en karriere innen matematikk og sette fokus på deres bidrag innen fagfeltet. Vi ønsker alle interesserte hjertelig velkommen, sier førsteamanuensis i maskinlæringsgruppa, Elisabeth Wetzer og Lie-Størmer-direktør Cordian Riener.

Prisbelønnet film med paneldiskusjon

Markeringen vil bestå av en filmvisning av den prisbelønnede dokumentaren "Picture a Scientist". Filmen problematiserer kjønnsdiskriminering innen forskning og akademia gjennom personlige beretninger fra tre kvinnelige forskere. 

Arrangementet avsluttes med en paneldiskusjon mellom forskere fra det norske universitetsmiljøet. Panelet vil bestå av følgende personer (NB! Oppdateres fortløpende):

- Vi er glade for å kunne stille med et så faglig sterkt panel med forskere til denne feiringen, forteller Wetzer og Riener.

Arrangementet har mottatt finansiering fra Lie-Størmer senter.

Nyeste informasjon om programmet finner du på Tavla.


Kortnytt fra Institutt for fysikk og teknologi
Bjørklund, Petter petter.bjorklund@uit.no Kommunikasjonsrådgiver / Maskinlæring
Vi anbefaler