TREFF for film og pedagogikk

«Tromsø Educational Film Festival (TREFF)» samlet i mars filmskapere og akademikere fra hele verden for å diskutere filmens betydning i utdanning. Festivalen vil vise hvordan pedagogiske filmer kan støtte læring.

en dame med to plakater
Filmskaper Kristen Gilliland vant publikumsprisen og fikk hederlig omtale av juryen under TREFF. Foto: Jakob Bjørvig Henriksen / UiT
Portrettbilde av Bjørvig Henriksen, Jakob
Bjørvig Henriksen, Jakob jakob.b.henriksen@uit.no
Publisert: 21.03.24 10:34 Oppdatert: 21.03.24 12:54
Kunst og kultur Pedagogikk

I en verden hvor digital læring stadig vokser, understreker TREFF viktigheten av kvalitet i pedagogiske filmer. Festivalen og konferansen setter søkelys på hvordan film kan styrke læreprosesser og skape engasjement blant studenter i høyere utdanning.

Ayush Somani er doktorgradsstudent i datavitenskap, og delte sin entusiasme for festivalen:

En mann foran en fotovegg
Ayush Somani. Foto: Jakob Bjørvig Henriksen / UiT

– Å lage film fra et utdanningsperspektiv får studentene til å engasjere seg i emnet, det hjelper dem med å huske innholdet lenger, sier han.

Film og psykisk helse

Filmskaper Kristen Gilliland delte en hjerteskjærende historie som inspirerte hennes film, som både vant publikumsprisen og fikk hederlig omtale av juryen.

– Filmen ble til i kjølvannet av min sønns tragiske bortgang. Han var bare 22 år da han døde av en overdose, et resultat av hans kamp mot rus, angst og depresjon, sier hun.

Gilliland forklarer videre at hennes mål med filmen er å kaste lys over utfordringene ungdommer står overfor med psykisk helse:

– Jeg håper å vise hvor fascinerende hjernen deres er, og hjelpe dem med å utvikle sunne forbindelser for fremtiden, sier hun.

Da hun fikk vite at filmen hennes skulle vises på TREFF, beskriver hun reaksjonen sin som ekstatisk:

– Det var en stor ære og en bekreftelse på at vi må fortsette å snakke om disse kritiske temaene, sier Gilliland.

En møteplass for filmskapere og akademikere 

TREFF er designet for å være en møteplass der undervisere i høyere utdanning og filmskapere kan utveksle erfaringer og finne inspirasjon. Festivalen diskuterer filmens plass i utdanningen, og filmene som vises er nøye utvalgt for å demonstrere et bredt spekter av temaer og pedagogiske metoder.

Mann sitter i auditorium og stiller spørsmål med mikrofon
Dr. Steven Hayward Foto: Jakob Bjørvig Henriksen / UiT

Dr. Steven Hayward, jurymedlem og tidligere vinner ved Helsinki International Educational Film Festival, delte sine meninger om sjangerens utfordringer og muligheter:

– Det som gjør utdanningsfilmen virkelig interessant, er at de bruker elementer fra kunst film for å formidle kunnskap. Det er de motstridende retningene som gjør formen spennende, sier han.

Han understreket også festivalens relevans i en tid der digitale plattformer tar en større rolle i utdanningen:

– Etter pandemien vender institusjoner over hele verden seg til digitale plattformer for å øke hastigheten på levering av innhold. Utdanningsfilm er en av måtene å gjøre det på, sier Hayward.

Bak kulissene

TREFF har vist seg å være en viktig hendelse for alle som er interessert i utdanning og film. Nathalie Blomstereng, design og markedsføringsansvarlig for TREFF, påpeker festivalens mål:

– Vi har jobbet hardt for å velge filmer som ikke bare er informative, men som også engasjerer og inspirerer publikum, sier hun.

Gruppebilde av mennesker
Filmskapere og arrangører fra TREFF 2024. Foto: Jakob Bjørvig Henriksen / UiT

Kortnytt fra Seksjon for kommunikasjon, Result, Universitetsbiblioteket
Bjørvig Henriksen, Jakob jakob.b.henriksen@uit.no
Vi anbefaler