Nyopprettet filosofipris til Kerstin Reibold

Kerstin Reibold, postdoktor på Institutt for filosofi og førstesemesterstudier, er den første som har blitt tildelt Charles Mills-prisen fra tidsskriftet Journal of Applied Philosophy.

Kvinne holder foredrag, hun står bak en talerstol og en del blomster.
Charles Mills-prisen er tildelt postdoktor Kerstin Reibold på Institutt for filosofi og førstesemester ved UiT. Foto: Tobias Hopfagarten
Portrettbilde av Østerbøl , Roy-Morten
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Publisert: 22.02.24 12:28 Oppdatert: 23.02.24 08:20
Samfunn og demokrati Urfolk

Den helt nye prisen er oppkalt etter Charles W. Mills (1951–2021), som var en karibisk-amerikansk filosof. Mills var en skarp kritiker av vestlig politisk teori og ble kjent for sine presise analyser av liberalismens rasistiske strukturer. Prisen er på 1500 britiske pund og tildeles årlig til en fremragende artikkel som handler om tematikken Mills var opptatt av, som rasistisk urettferdighet, rasefilosofi og ideologi.

Fremragende artikkel

Kerstin Reibold får Charles Mills-prisen for “Outstanding Paper” i 2023 med artikkelen: “Settler Colonialism, Decolonization, and Climate Change”. I denne artikkelen skriver hun om de komplekse sammenhengene mellom klimaendringer og koloniale urettferdigheter, og viser hvordan klimaendringene kaster lys over og forsterker de koloniale urettferdighetene.

Reibold understreker at konseptene om land og selvbestemmelse, som lenge har vært påtvunget urfolk i nybyggerstater, er koloniale og fortsetter å forme maktforhold og sosial urettferdighet. Hun poengterer at uten en grundig revisjon av disse koloniale rammeverkene, vil klimaendringene ytterligere forverre eksisterende koloniale urettferdigheter.

Marie-Theres Federhofer, prodekan for forskning og professor i tysk litteraturvitenskap og kulturstudier, berømmer Reibold for vel fortjent pris:  

 –  Fakultetet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning (HSL) gratulerer med strålende og høyst relevant arbeid!


Kortnytt fra Institutt for filosofi og førstesemesterstudier, Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Vi anbefaler