Polarmuseet passerer 100.000 besøk i år

Polarmuseet i Tromsø setter ny rekord - igjen. Passerer 100.000 besøkende i 2023.

En museumsutstilling i et rom i et gammelt trehus, med tekstplakater, bilder og en pelsjakke på veggene.
Polarmuseet i Tromsø passerer 100.000 besøk med god margin i 2023. Foto: UiT Norges arktiske universitet
Portrettbilde av Slettli Hansen, Christel
Slettli Hansen, Christel christel.slettli-hansen@uit.no Rådgiver, utstillinger og formidling
Publisert: 13.12.23 11:59 Oppdatert: 13.12.23 12:36
Arktis Historie Om UiT

Lørdag den 9. desember kom besøkende nummer 100.000 i 2023 inn døra på museet.

Polarmuseets fortellinger om hvordan menneskene har utforska og livnært seg i Arktis, og om hvordan polarområdene påvirkere oss som bor så nær dem, er spennende stoff for besøkende. Museet holder til i den tidligere tollboden, og bygget er i seg selv en viktig del av Tromsøs polare historie.

Kraftig vintervekst

Polarmuseet har opplevd en stadig vekst i besøkstallet de siste 15 årene. Fremdeles er sommermånedene de aller best besøkte, men besøket i vintermånedene har seksdoblet seg siden 2010. Bare i februar i år hadde museet hele 11.793 personer innom, mot ca. 1800 i februar 2010.

Også i fjor hadde Polarmuseet besøksrekord med 82.249 gjester. Det er et høyt tall, men vil altså bli grundig slått i år.

 Det er gøy å se at så mange finner veien til vårt museum, og vil lære mer om vår polarhistorie. Jeg er stolt av våre ansatte, som i et uventet hektisk år har stått på slik at alle får en fin opplevelse når de besøker oss. Det blir spennende å se hvordan utviklinga videre blir, sier Inger Kaisa Bækø, daglig leder ved Polarmuseet.  

En av fire utstillingsarenaer

Polarmuseet ble etablert i 1978, 50 år etter Roald Amundsen forlot Tromsø i sjøflyet Latham, på sin aller siste ferd.

Fortellingen om Amundsen, Nansen og samtidige utforskere av polarområdene har sin naturlige plass i museets utstillinger. Polarmuseet er lokalisert i byens gamle tollbygninger og formidler også polarhistorie med lokal forankring.

Tema for de faste utstillingene er ishavs- og overvintringsfangst, norske polarekspedisjoner og Svalbards kulturhistorie. De midlertidige utstillingene utvider bildet av polarområdene og lages i samarbeid med aktive forskningsmiljøer ved UiT.

Museet er én av fire utstillingsarenaer under Norges arktiske universitetsmuseum, som også omfatter selskuta MS Polstjerna, Norges arktiske universitetsmuseum (hovedmuseet) og Tromsø arktisk-alpine botaniske hage.


Kortnytt fra Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag
Slettli Hansen, Christel christel.slettli-hansen@uit.no Rådgiver, utstillinger og formidling
Vi anbefaler