Donér litt hår og finn ut hvor stressa du er

Hvor stressa blir du som student i løpet av et år? En enkel hårprøve skal gi svaret.

En kvinne i legefrakk smiler og ser mot kamera mens hun holder håret til en anne kvinne.
Smil og glede er sunt, stress er ikke det. Sophie Iversen Bjørnsen (t.v) håper på å bli trukket ut som deltaker i forskingen. Som bioingeniørstudent skal hun delta i prøvetakingen i stressforskningen sammen med blant annet studiekollega Nadin Hage. Foto: Stig Brøndbo / UiT
Portrettbilde av Brøndbo, Stig
Brøndbo, Stig stig.brondbo@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 03.10.23 09:04 Oppdatert: 03.10.23 12:32
Helse og velferd Studentliv / Studier

– Sjekk studentmailen din, oppfordrer UiT-forskerne David Peyre-Costa og Ann Iren Solli. Denne uken blir de første mailene sendt ut til tilfeldig utvalgte studenter i Tromsø, studenter som blir invitert til å delta i nyskapende forskning på studenter og deres helse.

En hånd holder ut litt hår fra hodet til en person med langt hår.
For å kunne måle så nøyaktig som mulig, er det viktig at prøvene blir tatt på samme sted på alle studenten som deltar. Foto: Stig Brøndbo / UiT

– Kanskje er du en av de heldige som blir invitert til å måle stressnivået ditt i løpet av et studieår, sier Peyre-Costa. Takker du ja får du sjekket både stressnivå og blodtrykk, og du blir med i trekningen av 20 gavekort på 500 kroner på Jekta kjøpesenter.

100 hårstrå

Studentene som stiller opp må donere cirka 100 hårstrå for å delta, slik at forskerne kan måle om kortisolnivået de finner i hårstråene er høyt.

– Vi ønsker også sjekke om stressnivået endrer seg i løpet av fire måneder, sier Peyre-Costa. De første hårprøvene blir tatt i november, de siste i februar.

– I november er like før eksamenstid for mange, og vi ønsker å sjekke om stressnivået endrer seg i løpet av studieåret, sier prosjektleder Kristin Benjaminsen Borch, førsteamanuensis ved UiT Norges arktiske universitet.

To kvinner forklarer og holder opp hendene for å demonstrere noe. To personer med ryggen til ser på.
Førsteamanuensis og bioingeniør Aud Iren Solli og prosjektleder Kristin Benjaminsen Borch sier at de små hårprøvene blir tatt helt inne ved hodebunnen. Foto: Stig Brøndbo / UiT

Håper på å få delta

Etter flere år som studenter, kjenner bioingeniørstudentene Sophie Iversen Bjørnsen og Nadin Hage seg igjen i at stressnivået kan variere veldig i løpet av et studieår. Eksamensperioden er verst, men også ei opphopning av seminaroppgaver og arbeidskrav kan være krevende.

To kvinner og en mann poserer smilende.
UiT-forskerne Kristin Benjaminsen Borch, David Peyre-Costa og Aud Iren Solli håper at resultatet fra forskningen kan bidra til mindre studentstress i framtida. Foto: Stig Brøndbo / UiT

– At det nå blir forsket på dette, er utrolig bra, sier Iversen Bjørnsen. Hun håper på å bli trukket ut som en av de 250 deltakerne som blir trukket ut til å delta i forskningsprosjektet.

– Det hadde vært utrolig spennende å finne mer ut av hvordan kroppene våre reagerer på stress i studenthverdagen, sier Nadin Hage.

Opplevd stress

Gjennom studentenes egen helse- og trivselsundersøkelse har nesten halvparten av studentene ved norske universitet og høgskoler meldt at de opplever negativt stress i studiehverdagen sin. UiT-forskerne ønsker å finne ut om det er mulig å finne objektive mål på hvor stressa studentene er, og om det er samsvar mellom dette og hvordan de selv opplever hverdagen sin. I hårprøvene ser de etter stresshormonet kortisol. Måling av blodtrykk og samtaler med studentene skal også være med på å kartlegge sammenhengen mellom opplevd stress og mengden med stresshormon i kroppen.

Nærbilde av at noen klipper litt hår med saks.
Så lite hår skal til for å kunne måle stresshormoner i håret til studentene. De som deltar må ha langt nok hår, og de kan ikke ha farget håret sitt. Foto: Stig Brøndbo / UiT

Individuelt

– Mye stress gjør det vanskeligere å være student. Hvordan vi reagerer på stress kan være veldig individuelt, men vi vet at høyt stressnivå over tid kan være helseskadelig. Vi ønsker derfor å undersøke om det er mulig å finne ut hva som virker mest stressende i studenthverdagen, sier Benjaminsen Borch. Håpet er å få kunnskap som gjør at det er mulig å justere ned stressnivået til studentene.

250 deltakere

Invitasjonene blir sendt ut via mail, målet er å få 250 deltakere. For å kunne delta må du ha nok hår til å kunne donere en cirka fire centimeter lang pennetykk hårtust i november og februar. Du kan ikke har farge i håret, og du må være på campus i Tromsø de aktuelle datoene for prøvetaking.

En mann poserer smilende.
Første gang UiT-forsker David Peyre-Costa ønsker å ta hårprøver fra UiT-studenter er i november. Neste runde blir fire måneder senere, i februar. Foto: Stig Brøndbo / UiT

Kortnytt fra Institutt for samfunnsmedisin, Det helsevitenskapelige fakultet
Brøndbo, Stig stig.brondbo@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler