Årets helsesykepleier finner du i Harstad

Professor Anne Clancy utdanner helsesykepleiere ved UiT i Harstad, og denne uken fikk hun den gjeve prisen som «Årets helsesykepleier 2023».

Portrett Clancy
Professor Anne Clancy er opptatt av å dele prisen og oppmerksomheten som blir gitt til helsesykepleierne – hverdagsheltene. Foto: Tomas Rolland/UiT
Portrettbilde av Rolland, Tomas
Rolland, Tomas tomas.rolland@uit.no Strategisk seniorrådgiver
Publisert: 15.09.23 13:14 Oppdatert: 15.09.23 13:28
Helse og velferd

– I forhold til de utmerkelser man får, og alle publiseringer jeg har gjort, så henger denne prisen som årets helsesykepleier veldig høyt for meg, sier Anne Clancy.

Anne Clancy er professor og ansatt ved Institutt for helse- og omsorgsfag ved UiT Norges arktiske universitet.

Det er Norsk Sykepleierforbund og Landsgruppen av Helsesykepleiere som deler ut prisen. I sin begrunnelse trekker de spesielt frem Clancys brede og aktive forskningsbakgrunn innen faget og at etikk er gjennomgående i alt hun har gjort til nå.

Lang erfaring

Clancy startet sin karriere i helsevesenet med å jobbe i nesten 20 år som helsesykepleier ute i distriktene. Etter det startet hun en akademisk karriere og hun har de siste 20 årene vært en aktiv forsker og hun har jobbet med å utdanne nye sykepleiere og helsesykepleiere ved UiT i Harstad.

– Jeg har alltid vært opptatt av barn og unge og familier, og jobbet lenge ute i distriktene. Jeg har ikke gått så mye i hvit frakk, forklarer Clancy.

Clancy beskriver helsesykepleieren som en sykepleier+.

En helsesykepleier har en bachelorutdanning i bunnen, samt at de må ha jobbet minimum et år som sykepleier. Deretter tar de en mastergrad – før de kan kalle seg helsesykepleier.

Og disse helsesykepleierne møter de fleste av oss en eller flere ganger i livet.

– Helsesykepleier kommer hjem til deg når du får barn. Når du besøker helsestasjonen, så er det helsesykepleiere som tar imot deg og det samme gjelder for eksempel skolehelsetjenesten, forklarer Clancy.

Deler prisen med hverdagsheltene

Clancy er opptatt av å dele prisen og oppmerksomheten som blir gitt til helsesykepleierne. En faggruppe hun mener ofte jobber i det stille for å fremme helse og forebyggende tiltak i befolkningen.

– Det er viktig for meg å si at det er veldig mange helsesykepleiere der ute som hver dag jobber med barn og unge, og som gjør en fantastisk jobb. De er hverdagshelter og jeg deler denne prisen med dem, sier Clancy.

Selv om Clancy runder 67 år i løpet av høsten, har hun ingen planer om å pensjonere seg helt. Hun skal redusere til 60 prosent stilling i løpet av november og vil fortsatt være en aktiv bidragsyter i masterutdanningen ved UiT i Harstad.

UiT tilbyr masterutdanning til helsesykepleier både i Alta, Tromsø og i Harstad.

 


Kortnytt fra UiT Norges arktiske universitet, Fakultetsledelsen ved Helsefak, Institutt for helse- og omsorgsfag
Rolland, Tomas tomas.rolland@uit.no Strategisk seniorrådgiver
Vi anbefaler