UiT-studenter «løser» lokale utfordringer

Studenter ved UiT i Alta fikk forleden prøve seg som problemløsere i et prosjekt hvor Visit Alta, Alta kommune og UiT samarbeider om å finne de beste opplevelsene for tilreisende turister

Kvinne direktør reiseliv
ENGASJERT DIREKTØR: Katja M. Pettersen som er direktør for Visit Alta AS ledet studentene gjennom forelesninger om destinasjonsbygging og reiselivsutfordringer. Universitetslektor Peter Haugseth fulgte interessert med. Foto: Magne Kveseth
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 15.09.23 10:00 Oppdatert: 27.09.23 15:02
Arktis Bærekraft Om UiT Reiseliv Urfolk

Direktør Katja Pettersen fra Visit Alta AS var en stor inspirasjonskilde for studentene som hadde en rekke aktuelle spørsmål til reiselivsdirektøren.  Aktuelle problemstillinger for hele kurset til studentene er en offentlig utredning (NOU) om turisme, om det grønne skiftet og arbeidet med sertifisering av Alta-regionen som en bærekraftig reislivsdestinasjon. Fra regjeringens side er bærekraftig reiseliv definert slik: Bærekraftige reisemål har fokus på å ivareta natur, kultur og miljø, styrke de sosiale verdiene og styrke økonomisk levedyktighet.

Dette er hele NOU'en

Hvilke utfordringer må løses?

UiTs Institutt for reiseliv og nordlige studier lever i beste velgående, selv om frykten for å bli lagt ned er overhengende. Denne uka har nærmere 35 studenter fra de to ulike retningene «bachelor of northern studies» og «Arctic adventure tourism» vært samlet ved UiT i Alta. Der har de fått helt konkrete arbeidsoppgaver knyttet til utfordringer som reiselivsdestinasjoner må forholde seg til. Studentene fikk oppgaver knyttet til både hva en vert skal gjøre og hvordan en gjest kan gjøre sitt for et vellykket besøk.  

Spesielt besøk i Máze 

Direktør for Visit Alta, Katja Pettersen, engasjerte studentene med sitt innlegg om hva slags reisemål Alta kan bli, eller skal være. De UiT-ansatte universitetslektorene Per Kåre Jakobsen og Peter Haugseth ledet undervisningen, mens forsker Gaute Emil Svensson fulgte seminaret fra hjemmekontor grunnet helt fersk koronasmitte.  

universitetslektor studenter reiseliv
MANGE SPØRSMÅL: Studentene hadde mye på hjertet når det i pausene ble åpnet for spørsmål. Her forklarer universitetslektor Per Kåre Jakobsen hensikten med en liten detalj knyttet til opplevelsen av en destinasjon. Foto: Magne Kveseth

Under en ekskursjon til Cavco Safari i Máze fikk studentene to særlig spesielle opplevelser foruten å lære om reiselivsbedriften i bygda. På kafeen knyttet til Oves varesenter AS fikk studentene servert en spontanjoik av en av bygdas eldre damer og de franske studentene traff NATO-soldater fra eget land som besøkte Finnmark for å planlegge en større militærøvelse neste år.  

Mange ulike utfordringer 

Katja Pettersen i Visit Alta trakk frem de mange utfordringene knyttet il hva en destinasjon skal være. Skal Alta for eksempel være et foretrukket reisemål og en cruisedestinasjon. Har reiselivsindustrien i Finnmark en for stor avhengighet av cruiseturister eller hvordan skal man måle avhengigheten for opplevelsesbdriftene «på land». Studentene fikk oppgaver knyttet til hvilken type infrastruktur som mangler for å gi cruiseturistene en maksimal opplevelse – og hvordan kan man oppdra turistene til å «oppføre seg pent» når de er gjester i Arktis? 

Den lokale verdiskapingen 

Skal man skape lokal verdi må man også drøfte hvorvidt cruiseselskapene skal få frislipp på bruk av eget utstyr, eller om man vil «tvinge» operatørene inn i et system der bare lokale firma eksempelvis får leie ut sykler. Gjennom sommeren har en rekke av cruiseskipene utstyrt sine seilende gjester med sykler som de har benyttet til interntrafikk i Alta, mellom Unesco-museet for steinkunst og handelssentrene i Alta sentrum. En av gruppene av studenter fikk også i oppgave å vurdere hva som skulle være årsaken til å velge et høstcruise – enn si et vintercruise? 

studenter laptops reiseliv
KONSENTRERTE: Ingenting å si på faglig interesse blant studentene ved bachelor of northern studies eller arctic adventure tourism. Foto: Magne Kveseth

Kortnytt fra Institutt for reiseliv og nordlige studier, Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler