Velkommen til visning av Fredsfilmprisen 2023 med påfølgende samtale

Senter for fredsstudier samarbeider med Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) om Den norske fredsfilmprisen. 

Tantura
Tantura Foto: Tantura
Portrettbilde av Douglas Aranibar, Marcela
Douglas Aranibar, Marcela marcela.douglas@uit.no instituttleder
Publisert: 10.05.23 22:21 Oppdatert: 11.05.23 07:22
Historie Lov og rett Samfunn og demokrati

Centre for peace studies, Tromsø International Film Festival (TIFF), Film for Palestine Group og Palestinakomiteen i Tromsø inviterer til gratis filmvisning av Tantura, vinner av Den norske fredsfilmprisen under TIFF 2023, med påfølgende samtale. En sterk film med viktig budskap.
 
Gratis inngang. Fredag 12. mai kl.18:00–20:00 på Verdensteatret - Cinemateket i Tromsø
 
Om filmen:
Sto israelske soldater bak en massakre i en palestinsk landsby i 1948? Tantura kaster lys over de mange og motstridende påstandene, og betydningen av hvilken side som får definere sannheten om hendelsen.
 
I mai 1948, rett etter utbruddet av den arabisk-israelske krigen, okkuperes den palestinske landsbyen Tantura av israelske styrker. På 90-tallet leverer den israelske studenten Teddy Katz en masteroppgave basert på vitnesbyrd fra okkupasjonen. Disse vitnene, både palestinere og israelske soldater, hevder at militæret er skyldig i en massakre av Tanturas beboere. Anklagene skaper oppstyr i Israel og Katz fratas graden sin. Masteroppgaven, som fikk høyeste karakter, fjernes fra universitetets bibliotek.
 
Med utgangspunkt i Katz’ intervjuopptak fordyper regissør Alon Schwarz seg i en hendelse som utgjør et fragment i den langvarige og uendelig kompliserte Israel-Palestina-konflikten, men som har stor betydning i striden om det offisielle narrativet. Slik det poengteres i filmens åpning: Det israelerne kaller selvstendighetskrigen ser palestinerne som en del av Al-Nakba – “katastrofen”. Schwarz’ film skildrer kampen om hvilken versjon av sannheten skal få plass i historiebøkene.
Merk: Filmen vises med engelske undertekster.
 

Kortnytt fra Senter for fredsstudier (CPS), Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning
Douglas Aranibar, Marcela marcela.douglas@uit.no instituttleder
Vi anbefaler