Lanserte rapporten Free to think 2022

I 2022 har Scholars at Risk dokumentert 391 angrep på akademisk frihet og høyere utdanningsinstitusjoner globalt. Onsdag ble den åttende utgaven av rapporten «Free to Think» lansert ved UiT Norges arktiske universitet. Her kan du se opptak av lanseringen. 

Presentasjon med bilde av blant annet Putin
Rapporten Free to Think ble lansert denne uka. Foto: Ellen Kathrine Bludd/UiT
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Portrettbilde av Bludd, Ellen Kathrine
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 18.11.22 13:13 Oppdatert: 18.11.22 13:20
Helse og velferd Samfunn og demokrati Studentliv / Studier

Hva kan vi som bor i Norge gjøre, der den akademiske friheten er stor?

– Ledere av akademiske institusjoner bør fordømme alle angrep på sektoren. Et angrep på akademikere hvor som helst i verden er et angrep på oss alle, sier Hector Ulloa, lederen av SAIH Norge.

Natalia Zviagina fra Amnesty International i Russland og professor Kari Aga Myklebost ved UiT Norges arktiske universitet fortalte om et klima i dagens Russland der akademisk frihet forsvinner, og professorer og akademiske ledere blir fjernet eller kneblet. Russlands offentlige sfære er under militær sensur og hundrevis av studenter blir utvist.

UiT-rektor Dag Rune Olsen fortalte at også her i Norge trenger vi å snakke om akademisk frihet. Han forteller blant annet om klimaforskere som møtes med hets. – Vi må skape et klima for diskusjon i klasserommet. Professorer må oppfordre studenter til å si sin mening. Diskusjon driver innsikt og kunnskap videre, sa Olsen.

Han minnet også om at det er viktig at vi støtter russere som har kommet til Norge fordi de har flyktet fra Russland, der deres akademiske frihet minsker dag for dag. Arrangementet var et samarbeid mellom Scholars at Risk - Norge , UiT Norges arktiske universitet, SAIH, SAIH Tromsø og Amnesty International Norge Region Nord.

Se lanseringen av rapporten her. 


Kortnytt fra UiT Norges arktiske universitet
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler