Kickoff for verdens første forskerskole i sosialt arbeid og barnevern

Forskerskolen NORWEL skal utdanne morgendagens forskere og bidra til utvikling av fagfeltet. I neste uke inviterer de til kickoff og åpne forelesninger der internasjonale forskere forteller om sosialt arbeid i ulike deler av verden.

To jenter som sitter på en brygge med ryggen til.
Forskerskolen NORWEL vil forebygge utenforskap. Foto: Mostphotos
Portrettbilde av Aaraas, Elisabet
Aaraas, Elisabet elisabet.aaraas@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 03.11.22 16:00 Oppdatert: 04.11.22 09:20
Helse og velferd

Vi er den første forskerskolen i verden innen sosialt arbeid og barnevern, sier Walter Schönfelder. Han leder NORWEL som er et samarbeid mellom UiT og NTNU.

Walter Schönfelder
Leder for forskerskolen NORWEL, Walter Schönfelder. Foto: Privat

Skolen tilbyr doktorgradsstudenter kurs og nettverk, og skal legge til rette for innovativ forskning som kan brukes til å utforme politikk og utvikle praksis.  

– Vi skal utdanne forskere som kan bidra med praktisk kunnskap til å utvikle sosiale tjenester blant annet i Nav, barnevernet, rusomsorgen og psykisk helsearbeid, sier han. 

Skal forebygge utenforskap  

Ett av de viktigste oppdragene for forskerskolen, blir å følge opp regjeringens satsning på inkludering av barn og unge i utdanning, arbeid og samfunnsliv.  

– Å forebygge ungt utenforskap har kommet inn som et samfunnsoppdrag i regjeringens nye langtidsplan for forskning og høyere utdanning. Gjennom etableringen av forskerskolen NORWEL vil UiT bidra til nettopp dette samfunnsoppdraget, sier Camilla Brekke, prorektor for forskning og utvikling ved UiT. 

Veronica Haug, leder ved Institutt for barnevern og sosialt arbeid, legger vekt på det samme. 

– Med forskerskolen går UiT går i bresjen for å forebygge utenforskap sammen med NTNU. Vi skal forske på hva som skal til for å skape gode samfunn, hindre utenforskap og sikre bedre velferdstjenester for ulike grupper i samfunnet, sier hun. 

Haug uttaler at skolen blir et viktig løft for kompetanseutvikling nasjonalt og regionalt, og vil, i tråd med UiTs strategi, bidra til bærekraftige løsninger på store samfunnsutfordringer.

Les mer om NORWEL her.

Kickoff og åpne forelesninger med globalt perspektiv 

På åpningen vil statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Maria Schumacher Walberg, være til stede.

Internasjonalt ledende forskere på feltet, kommer til å delta både på kickoffet og holde åpne forelesninger gjennom hele uken.

De vil fortelle om sosialt arbeid i ulike deler av verden, og hvorfor det er viktig med mer forskning på sosialt arbeid og barnevern. 

Her finner du programmet for kickoffet. (fullbooket)

Og her finner du de åpne forelesningene som alle er velkommen på.


Kortnytt fra Seksjon for kommunikasjon, Institutt for barnevern og sosialt arbeid, Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning
Aaraas, Elisabet elisabet.aaraas@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler