To studentbedrifter ved UiT fikk 1 million hver

En UiT-studentbedrift i Hammerfest og en i Tromsø fikk begge en million kroner fra Innovasjon Norge i ordningen STUD-ENT. 

Kunstig intelligens hjernen
MASKINLÆRING: Programmering og utvikling av velferdsteknologi og kunstig intelligens ga uttelling fra Innovasjon Norge. Foto: UiT
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 07.07.22 09:56 Oppdatert: 07.07.22 10:52
Bærekraft Helse og velferd Naturvitenskap Teknologi

Totalt 24 bedrifter fikk støtte og to tilhører altså UiTs studentmiljø. Det er selskapet Woid AS etablert i Hammerfest av Mariel Evelyn Markussen Ellingsen og selskapet Abdera AS i Tromsø som ledes av Erland Grimstad. Han er vitenskaplig assistent innen maskinlæring ved UiTs Institutt for fysikk og teknologi, men Ellingsen kommer fra UiTs institutt for informatikk. Woid AS skal jobbe med programmeringstjenester og utvikling og salg av velferdsteknologi i form av web og mobile applikasjoner, ifølge Brønnøysundregistrene. 

portrett ellingsen
UTVIKLER: Mariel Ellingsen fra Hammerfest satser på velferdsteknologi. Foto: Privat

Ellingsen, som er sivilingeniør i informatikk, forteller at hun skal fortsette arbeidet med programmering sammen med sin kollega Ivanna Ustymenko som også har sin utdanning fra UiT innen blant annet ledelse.  Ellingsen sier støtten fra Innovasjon Norge går til å finansiere selskapet i oppstartsfasen. 

Abdera AS sit formål er å selge tjenester og varer innen programvare, programvareutvikling og konsulenttjenester, og annet som naturlig sammenfaller med dette, samt deltakelse i andre selskaper, investeringer og nærliggende virksomhet, heter det i registreringen til Brønnøysundregistrene. 

Ordningen som kalles for STUD-ENT retter seg mot nyutdannede studenter som etablerer egen bedrift basert på kunnskap de har tilegnet gjennom studier. I følge Innovasjons Norge er den primære målgruppen bedrifter som er inntil tre år gamle, og der gründerne må eie minst 80 prosent av selskapet. 

I år var det 24 bedrifter som delte bevilgningen på 22,7 millioner kroner. Bedriftene kommer fra Hammerfest i nord til Kristiansand i sør. 

Støtteordningen STUD-ENT er overført fra Forskningsrådet til Innovasjon Norge etter råd og anbefaling fra  Nærings- og fiskeridepartementet, skriver teknologinettstedet Shifter, som har funnet ut at 11 av 24 studentbedrifter som fikk STUD-ENT-støtte holder til i Trondheim.


Kortnytt fra Institutt for fysikk og teknologi, Institutt for informatikk, Fakultet for naturvitenskap og teknologi
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler