Miniseminar om menneskerettslig vern for samisk naturbruk

29. april har du muligheten til å lære mer om menneskerettslig vern for samer som utøver sin kultur. Seminaret er åpent for alle. 

Jusprofessor Øyvind Ravna
FOSEN-DOMMEN: Professor Øyvind Ravna ved juridisk fakultet ved UiT organiserer miniseminaret 29. april 2022 kl. 12.15–14.00 som arrangeres 29. april 2022 kl. 12.15–14.00 ved UiT Campus Breivika, Hus 4, seminarrom 4.213 Foto: Arkiv/UiT
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 28.04.22 10:07 Oppdatert: 28.04.22 11:34
Arktis Bærekraft Energi Lov og rett Om UiT Urfolk

Det er forskergruppen for same- og urfolksrett ved UiT Norges arktiske universitet som i samarbeid med Norges institusjon for Menneskerettigheter (NIM), inviterer til et mini-seminar om hvilket menneskerettslig vern samers naturbruk har. Forskergruppa mener dette er aktuelt stoff både for studenter og ansatte - og kanskije særlig dem som har fulgt med på Fosen-saken. Der ble Staten dømt i Høyesteretts storkammer som enstemmig kom til at samiske rettigheter var krenket, og at vedtakene om konsesjon og ekspropriasjonstillatelse for vindkraftanleggene på Storheia og Roan i Trøndelag derfor er ugyldige.

– Alle med interesse for menneskerettigheter, samer og naturinngrep oppfordres til å delta. Seminaret tar opp viktige problemstillinger i faget samerett på 4. avdeling i rettsvitenskap, forklarer Øyvind Ravna. 

Tidligere i år lanserte også NIM en rapport som tar opp spørsmålet. Regionkontorleder i NIM, Johan Strömgren, var med på å skrive rapporten. Under seminaret vil han kommentere viktige poeng fra rapporten, der Fosen-dommen står sentralt, forteller jusprofessor Øyvind Ravna. 

Les et sammendrag av rapporten fra NIM her:

Program:

Foredrag ved regionkontorleder NIM Johan Strömgren

Forberedte spørsmål v/ Aila Biret Selfors og Bendik Midtkandal

Spørsmål fra salen er meget velkomne!

Enkel servering (kaffe mm.)

Når: 29. april 2022 kl. 12.15–14.00

Hvor: UiT i Tromsø, Hus 4, seminarrom 4.213

Studiested: Tromsø

Målgruppe: Studenter, Gjester / eksterne, Ansatte

Kontakt: Øyvind Ravna: oyvind.ravna@uit.no  


Kortnytt fra Det juridiske fakultet
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler