Bygda der båter bygges

I en fjord i sørenden av Troms og Finnmark forvandles aluminiumsplater til skip i verdensklasse.

GMV
GMV Foto: Jacob Dybvald Ludvigsen
Portrettbilde av Pettersen, Jan-Arne
Pettersen, Jan-Arne jan-arne.pettersen@uit.no Instituttleder ved Institutt for Industriell Teknologi
Publisert: 29.11.21 08:32 Oppdatert: 29.11.21 08:49
Arktis Energi Hav Naturvitenskap Teknologi

Tettstedet Grovfjord i Tjeldsund kommune har nesten 400 innbyggere, skole fra 1. - 10. trinn, nærbutikk, festival, fotballbane og aktivt samfunnsliv. I tre uker i høst hadde de også besøk av en bobil som huset undertegnede, da jeg var praktikant hos Grovfjord Mek. Verksted (GMV).

Grovfjord er omgitt av steile fjell som stiger rett opp fra vannet, snøkledde og innbydende. Ved fjellfoten ligger frittstående bolighus, samfunnshus og næringsbygg.

Det første man ser når man kommer inn Grovfjorden er tre ruvende haller, fordi det ikke bare er én virksomhet i bygda som bygger eller reparerer båter, men tre stykker.

Bygda Grovfjord huser verftet som bygger flest aluminiumsskip i Norge. Faktisk bygger GMV så mange aluminiumsskip at de er Norges største forbruker av aluminium. Flere hundre tonn aluminiumsplater løftes inn over kaikanten hvert år, og ut seiler et mangfold ulike skip. Arbeidsbåter i hopetall til havbruksnæring, servicebåter til havvindparker, og nå snart også autonomklare undersøkelsesbåter med hybriddrift, kan krysse storhavet og kan fraktes med fly!

Grovfjord Mek har eksistert i 102 år, og har en variert historie. Jernvarehandel, produksjon av motor, militærkjøretøy og sjarker er bare noen av tingene de har holdt på med.  De siste 20 årene har de fokusert på produksjon av aluminiumsskip og aktiviteten har skutt i været. Nå arbeider rundt 100 folk i GMVs verftshall med å bygge nye skip, inkludert underleverandører.

 

Praksisoppholdet mitt hos GMV gav meg dypere innsikt i hva ingeniører faktisk gjør i det daglige, og hvilke verktøy de bruker. Jeg fikk prøve meg på komponentutvikling med erfarne ingeniører som mentorer og sparringspartnere, og lagde 3D-konsepter for portlås til båtrekke og sprengkåpe til drivaksling.

Det var interessant å lære hvilke prioriteringer som gjøres med tanke på produksjon, funksjon og ergonomi for de forskjellige komponentene. GMV’s metode med tett samarbeid / samskaping mellom designer og sluttbruker gjorde arbeidet gøy, og gav raskt brukbare resultater.

Takk til GMV for at de tok meg imot og lot meg ta del i deres kunnskap.

Sluttrapporten for praksisperioden er tilgjengelig på UiT’s sider.

 

Forfatter og fotograf:

Jacob Dybvald Ludvigsen

  1. års maskiningeniørstudent

UiT Narvik


Kortnytt fra Institutt for industriell teknologi
Pettersen, Jan-Arne jan-arne.pettersen@uit.no Instituttleder ved Institutt for Industriell Teknologi
Vi anbefaler