Hva nå, Russland?

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kommer til Tromsø for å møte Norges nye utenriksminister Anniken Huitfeldt. Kan dette bli en ny start for det utfordrende forholdet mellom Norge og Russland?

Hva nå Russland
PANELDEBATT: Hva nå, Russland? Foto: Barents Press Norge
Portrettbilde av Douglas Aranibar, Marcela
Douglas Aranibar, Marcela marcela.douglas@uit.no Senterleder
Publisert: 21.10.21 14:36 Oppdatert: 22.10.21 14:12
Arktis Lov og rett Samfunn og demokrati

Konfliktsakene mellom Norge og Russland står i kø: Norge anerkjenner ikke den russiske annekteringen av Krim. Begge land har innført økonomiske sanksjoner. Det russiske militæret jammer GPS-signalene til sivil luftfart i Finnmark. På begge sider av grensen i nord skyter den militære opprustningen fart. Samtidig beveger Russland seg i en mer autoritær retning, der restriktiv lovgivning nå rammer flere felt av sivilt samfunn: Menneskerettsforkjempere, journalister, miljøorganisasjoner og uavhengige advokater risikerer alle nå å havne i kategorien «utenlandsk agent» om man samarbeider med organisasjoner eller personer utenfor Russlands grenser.
 
Samtidig som den norske Nobel-komiteen har tildelt den russiske redaktøren Dmitrij Muratov fredsprisen, kommer Russlands utenriksminister Sergej Lavrov til Tromsø. Hva betyr dette for Norge? Hvilket handlingsrom har vi politisk? Og er det slik at Russland har interesse av å holde Barents-samarbeidet fri for geopolitiske spenninger, eller er dette kun et høflighetsbesøk? I anledning utenriksministermøtet i Tromsø møtes fire fremstående eksperter på Russland for å diskutere det norsk-russiske forholdet i nord.
 
I panelet:
Ane Tusvik Bonde, seniorrådgiver Human Rights House Foundation og ekspert på menneskerettssituasjonen i Russland.
Stian Bones, professor i historie ved UiT Norges arktiske universitet, med inngående kjennskap til det norsk-russiske naboskapsforholdet.
Gunhild Hoogensen Gjørv, professor i konflikt og fredsstudier og ledende forsker på sikkerhetsutfordringer i nord, UiT Norges arktiske universitet.
Kjell Dragnes, tidligere utenriksredaktør for Aftenposten og korrespondent i Russland og Storbritannia.
Debattleder: Amund Trellevik, journalist i Nordlys og leder av Barents Press Norge.
 
Hvor: Verdensteateret Kino
Når: MANDAG 25. OKTOBER 2021 KLOKKEN 19:00
 
Gratis inngang!
 
Arrangør: Barents Press Norge.
Økonomisk støttet av Utenriksdepartementet og Barentssekretariatet.

Kortnytt fra Senter for fredsstudier (CPS)
Douglas Aranibar, Marcela marcela.douglas@uit.no Senterleder
Vi anbefaler