Den grenseoverskridende kunsten

Koronaen knuste Stoltenbergseminaret i fjor. Men 22. september gjør Barentsinstituttet og Samovarteateret et nytt forsøk. 

gul grensestolpe er norsk, rød er russisk
PÅ GRENSEN: Dette bildet er tatt på norsk side av grensen mellom Russland og Norge, der den russiske grensestolpen nummer 200 er bare to meter unna. Foto: Magne Kveseth
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 21.09.21 13:30 Oppdatert: 21.09.21 16:44
Arktis Kunst og kultur Samfunn og demokrati

Tema for seminaret i år er det samme som i fjor, «Sted og kunst», «Kunst i et nordområdeperspektiv» og «Den grenseoverskridende kunsten». Ordfører i Sør-varanger Lena Norum Bergeng åpner seminaret sammen med leder Bjarge Schwenke Fors fra Barentsinstituttet og Bente S. Andersen som er leder for Samovarteateret. 

Stoltenbergseminaret arrangeres i år for 13.gang og det er Samovarteateret i Kirkenes som sammen med Barentsinstituttet ved UiT som står for det praktiske. 

Steder og kunst

Innleggene spenner fra spørsmålet om hva kunsten gjør om den har mening for et sted, eller om stedet gir mening til kunsten. Dette vil forskere Olaf Aagedal snakke om, mens kurator Hilde Methi skal snakke over tema «Tenke tidevann, sanse skala.» Moderator for Stoltenbergseminaret er Torill Olsen fra Formidlingskraft. 

Komponist Johan Sara jr. gir en halvtimes forestilling som han har kalt «Fra reindrift til Mozart». 

Lederen for Barentsinstituttet, Bjarge Schwenke Fors, skal snakke om «Grensen som scene», mens Ingrid Valan som er kurator tar for seg kunsten i grenseland. Jérémie McGowan (Frilans designer og changemaker) skal snakke om skiftende grenser: Om faglig og institusjonell tilhørighet. 

På dag to av Stoltenbergseminaret vil Gøril Johansen fra Utenriksdepartementet som er leder for Norges formannskap i Barentsrådet, snakke om kunsten å samarbeide på tvers av grenser i nord. 

Kunstnerisk leder for Samovarteateret, Bente S. Andersen har valgt som  tema «Kunst er å slippe tankene fri», som er et sitat Kevin, 11 år. Avslutningsvis vil Einar Sneve Martinussen som er førsteamanuensis, ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo ta for seg Design for fellesskap. 

Barentsinstituttet leder
POLITISK RELEVANT: Instituttleder for Barentsinstituttet, UiT Norges arktiske universitet, Bjarge Schwenke Fors slår fast at instituttet har en betydelig samfunnsrolle så vel internasjonalt som regionalt og nasjonalt. Foto: UiT
– Barentsinstituttet ble etablert i 2006 og har fra 2010 vært en del av UiT Norges arktiske universitet. Instituttet er lokalisert til Kirkenes. Barentsinstituttet ble etablert med formål om å produsere kunnskap om den norsk-russiske grensen og Barentsregionen. Som UiTs «forpost mot øst» har Barentsinstituttet en betydelig samfunnsrolle både internasjonalt, regionalt og lokalt. Utadrettet virksomhet med faglig og allmennrettet formidling er viktig for oss. Og en god arena for dette er Stoltenbergseminaret, som vi i år faktisk arrangerer for trettende gang, sier Fors.

Samarbeid og utvikling

Fors slår fast at tematikken for Stoltenbergseminaret har variert fra år til år, men den røde tråden har vært grenseoverskridende samarbeid og regional utvikling.

– Stoltenbergseminaret skal være et seminar i Thorvald Stoltenbergs «Barentsånd». I forbindelse med seminaret samarbeider vi gjerne med ulike eksterne aktører, innenfor så vel som utenfor akademia.  Hvordan gir kunsten mening til stedet og hvordan gir stedet mening til kunsten, spør vi oss, sier instituttlederen og fortsetter:

– Her i Sør-Varanger er også grensen til de grader en del av stedet. Hva gjør grensen med kunsten og hva gjør kunsten med grensen? Til slutt ønsker vi å se på kulturens rolle i det større politiske bildet, særlig i forhold til relasjonen mellom Norge og Russland i nord. Dette er ekstra interessant nå i forbindelse med regjeringens nye nordområdemelding, sier Bjarge Schwenke Fors.

Også politisk relevant

Instituttlederen sier seminaret skal være både akademisk, kunstnerisk og politisk relevant. Derfor har Barentsinstituttet invitert både forskere, kuratorer og kunstnere til å holde foredrag.

– Vi har også vært så heldige å få med oss Gøril Johansen, leder for Norges formannskap i Barentsrådet. I tillegg til foredragene vil det bli gitt rikelig rom for samtaler og debatt. Vi tar sikte på å involvere publikum i størst mulig grad, sier  Fors.

KiMEK VERFT
INDUSTRI PÅ GRENSEN: Kan det noen gang bli virksomhet igjen ved AS Sydvaranger, eller blir kun Kimek igjen som industribygger på grensen. Foto: Magne Kveseth/UiT

Kortnytt fra Barentsinstituttet, Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler