Blant bobler og bakterier – et dypdykk ned på havbunnen med AKMA

Studenter og forskere fra Institutt for geovitenskap er med på AKMA-toktet, et prosjekt som kombinerer forskning og utdanning med fokus på metanlekkasjer i Arktis for å bedre forstå virkningen av denne klimagassen på miljøet og livet i havet.

AKMA
AKMA prosjektet Foto: Arthur Peter Bjørkli, UiT
Portrettbilde av Mortensen, Kai
Mortensen, Kai kai.mortensen@uit.no Rådgiver
Publisert: 09.06.21 10:04 Oppdatert: 09.06.21 12:03
Arktis Hav Naturvitenskap

AKMA (Advancing Knowledge of Methane in the Arctic) er et samarbeidsprosjekt mellom UiT Norges arktiske universitet og Woods Hole Oceanographic Institution, og har som mål å øke kunnskapen om hvordan utslipp av metangass på havbunnen påvirker miljøet i Arktis, både med hensyn til livsformer som ernærer seg på metan, og utslipp som går gjennom vannsøylen og når atmosfæren. AKMA ledes av professor Giuliana Panieri ved Institutt for geovitenskap/CAGE.

Ekspedisjonen med forskningsfartøyet "Kronprins Haakon" startet i Longyearbyen 23. mai, og studenter og forskere ombord markerte World Ocean Day 8. juni som i år hadde som tema «Life and Livelihood». Da passet det bra med denne YouTube-filmen som viser pågående aktiviteter og de unike opplevelsene av å være til sjøs:

https://www.youtube.com/watch?v=Y5x7YPzWyXw



Se også: EGU BLOGS - World Ocean Day 2021


Kortnytt fra Institutt for geovitenskap
Mortensen, Kai kai.mortensen@uit.no Rådgiver
Vi anbefaler