«Duppeditt» måler isdrift i Ramfjorden

Hvordan driver tynn is før den smelter? Det skal prosjektet til Malin Johansson blant annet finne svaret på. Johansson er forsker ved Institutt for fysikk og teknologi ved UiT.

Forsker Malin Johansson og måleinstrument
MÅLER DRIFT: Forsker ved UiT, Malin Johansson, har lagt ut en isdriftmåler i Ramfjorden. Foto: NT-fakultetet
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 04.05.21 15:15 Oppdatert: 05.05.21 08:41
Arktis Bærekraft Energi Hav Klima Naturvitenskap Teknologi

På kvelden 1. mai var forsker Malin Johansson fra UiT ute i Ramfjorden i gummibåt. Der plasserte hun ut et instrument som skal kunne fortelle oss hvordan den tynne isen beveger seg. Utplasseringen av en sender er del av et lite prosjekt som kalles ThinTec – Thin Ice Measurement Technology.

Dette er et delprosjekt i CIRFA

iskanten bilde satelitt
SATELLITTBILDE: Her har ESA bidratt med et bilde fra rommet over Ramfjorden og iskanten innerst i fjorden. Foto: ES

– I prosjektet skal vi utvikle en teknologi for å måle tynn is nærmest i sanntid og følge med påfølgende drift av isen. Måleinstrumentet sender gps-koordinater til oss som forsker om hvor tynn is driver. Planen er å utvikle en kostnadseffektivt høykvalitets, svært fleksibel og modulær havis-tracker, som kan settes ut på tynn is. Tynn is er betydelig underrepresentert i estimater for sjøis på grunn av den begrensede tykkelsen, så den foreslåtte lette trackeren vil derfor gi nye data, forteller Malin Johansson.

Håper isflak skal brekke løs

Hun forteller at de plasserte ut instrumentet, eller «duppeditten» om man vil, med håp om at et lite isflak brekker løs fra den landfaste isen, slik at instrumentet kan registrere flakets ferd og drift ut fjorden. 

Sjøisens tykkelse var ikke mer enn tre til fire centimeter ved kanten av isen og det lå ikke mer enn rundt en halv centimeter snø oppå isen. Der hvor vannet ble skyllet opp på isen var det overhodet ingen snø og utenfor området hvor måleren ble plassert var det nesten bare sørpe. Vannet som skyllet mot kanten visket vekk snølaget etter hvert som isen ble brutt opp.

satelittdata nedlasting koordinater
KOORDINATENE: Før utplasseringen av måleinstrumentet ble alt nøye planlagt for å kunne ta ned signaler fra satellitt. Foto: UiT
Is Ramfjord UiT
PÅ TYNN IS: Måleinstrumentet er her på egen hånd og skal rapportere til UiT. Foto: NT-fakultetet

Forsker Malin Johansson forteller at dette prosjektet er et heller lite forskningsprosjekt med et budsjett på 290 000 kroner. Hva skjer med isen når klimaet endrer seg? Det er blant spørsmålene som forskerne håper å kunne svare på etter disse forsøkene med isdrift og gps-data for hva som skjer når tynne isflak brekker og driver ut av fjordene.


Kortnytt fra Institutt for fysikk og teknologi, Fakultet for naturvitenskap og teknologi
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler