English flag   

Klimalaboratoriet


Foto for infrastruktur

Klimalaboratoriet på Holt i Tromsø

Klimalaboratoriet Holt i Tromsø er en stasjon for kontrollerte vekstforsøk med planter. Det driftes ved et samarbeid mellom Institutt for arktisk og marin biologi (AMB) fra UiT Norges Arktisk Universitet og Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO). Senteret ligger på 69° 39’ N, 350 km nord for polar sirkelen, og er den nordligste fytotronen i verden og en av tre fytotroner i Norge. Forskningen her legger vekt på effekten av miljøfaktorer på vekst og kvalitet av planter og tilpasninger av planter ved ulike vekst forhold og klimaendringer. Et interesse-område er Arktisk lys og temperatur forhold. Stasjonen består i hoveddel av en fytotron med «forsøks rom», en molekylær lab, og to mørke rom med spesialiserte kamera for bestemmelse av fenologi. Fasilitetene ligger på vest siden av Tromsø øya, like ved NIBIO Tromsø forskningsstasjon, kun noen kilometer fra hoved-campus UiT Tromsø.


Klimalaboratoriet har seks dagslys rom og fire mørkerom, i tillegg til et S3 (GMO) sertifisert rom for eksperimentell bruk. Temperatur kan justeres med en ± 0.5˚C nøyaktighet fra 6˚C til 27˚C i dagslysrommene og fra 0.5˚C til 27˚C i mørkerommene, med dag/natt temperatur regulering tilgjengelig. Luft fuktighet, lysintensitet, lyskvalitet og fotoperiode kan også justeres.



Klimalaboratoriet tilbyr en 3D multi- og 2D hyper-spektral bilde plattform, med mulighet for termal analyse, skreddersydd for plante fenotyping. Innkjøp av utstyret ble mulig gjennom ABSORB prosjektet – WP4 “Capacity development for imaging and characterization of Arctic biomass”.
PlantEye F600 (Phenospex) er et multispektralt 3D skanner utviklet for planter. En laser skanner er koblet med fire farge dioder som gjør det mulig å registrere ulike plante parametere effektivt og ikke-destruktiv. Plante parametere som er mulig å måle er digital biomasse, høyde, blad areal, vevs farge og helse og stress parametere. Instrumentet er i teorien så liten at den er portabel, og kan ta 3D bilder av planter i mange ulike miljø forhold. PlantEye F600 er rask og bruker vennlig, instrumentet tillater en effektiv analyse av høye prøve volum. «HortControl» er programvaren som brukes for å samle og for-prosessering av data.
Hyperspektrale bilder kombinerer bilde og spektrometri. Resultatet er spektralsk data for hver pixel i bildet. Dette brukes for å lokalisere, identifisere og kvantifisere kjemiske komponenter i ulikt materialet, blant annet i levende vev. Teknologien produserer mye data som kan brukes til for eksempel påvisning av tidlig sykdom, nærings mangel og forutsigelse av avling. På klimalaben finnes to enheter for hyperspektral kamera, i hvert sitt mørkerom. Specim FX10e (400-1000 nm) og FX17e (900-1700 nm) brukes for små til medium store planter. Den andre enheten er IMEC CNIR (450-900 nm) som er mer portabel. Dette instrumentet er mer tilrettelagt for detaljerte, forstørrede bilder med spektral informasjon ved de rette tilleggs utstyr.


Klimalaboratoriet har egen lab med utstyr for analytisk og molekylært biologisk arbeid, med en utsikt over fjellene på Kvaløya.



I tillegg til fytotron og molekylær lab har Klimalaben et drivhus for dyrking av forsøksplanter, arbeidsområder for prøve forberedelser og forsknings registreringer, kontrollerte frysere, og kulde rom for lagring og overvintring av plante materiell.



Brukere av Klimalaben er forskere, studenter og (inter)nasjonale samarbeidspartnere assosiert med UiT og NIBIO. Søknader for forskningsaktivitet på Klimalaben sendes inn i desember - januar.



Kontaktinformasjon

Laura Jaakola
Wojciech Leoniuk
Thomas Bawin

Address:
Holtvegen 62
9016 Tromsø
Norway

Twitter (X)Instagram

Type: Kjernefasilitet, Laboratorie

Sideansvarlig: Jaakola, Laura