Klimalaboratoriet på Holt i Tromsø
Klimalaboratoriet Holt i Tromsø er en stasjon for kontrollerte vekstforsøk med planter. Det driftes ved et samarbeid mellom Institutt for arktisk og marin biologi (AMB) fra UiT Norges Arktisk Universitet og Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO). Senteret ligger på 69° 39’ N, 350 km nord for polar sirkelen, og er den nordligste fytotronen i verden og en av tre fytotroner i Norge. Forskningen her legger vekt på effekten av miljøfaktorer på vekst og kvalitet av planter og tilpasninger av planter ved ulike vekst forhold og klimaendringer. Et interesse-område er Arktisk lys og temperatur forhold. Stasjonen består i hoveddel av en fytotron med «forsøks rom», en molekylær lab, og to mørke rom med spesialiserte kamera for bestemmelse av fenologi. Fasilitetene ligger på vest siden av Tromsø øya, like ved NIBIO Tromsø forskningsstasjon, kun noen kilometer fra hoved-campus UiT Tromsø.
Klimalaboratoriet har seks dagslys rom og fire mørkerom, i tillegg til et S3 (GMO) sertifisert rom for eksperimentell bruk. Temperatur kan justeres med en ± 0.5˚C nøyaktighet fra 6˚C til 27˚C i dagslysrommene og fra 0.5˚C til 27˚C i mørkerommene, med dag/natt temperatur regulering tilgjengelig. Luft fuktighet, lysintensitet, lyskvalitet og fotoperiode kan også justeres.
Klimalaboratoriet har egen lab med utstyr for analytisk og molekylært biologisk arbeid, med en utsikt over fjellene på Kvaløya.
I tillegg til fytotron og molekylær lab har Klimalaben et drivhus for dyrking av forsøksplanter, arbeidsområder for prøve forberedelser og forsknings registreringer, kontrollerte frysere, og kulde rom for lagring og overvintring av plante materiell.
Brukere av Klimalaben er forskere, studenter og (inter)nasjonale samarbeidspartnere assosiert med UiT og NIBIO. Søknader for forskningsaktivitet på Klimalaben sendes inn i desember - januar.
Kontaktinformasjon
Laura Jaakola
Wojciech Leoniuk
Thomas Bawin
Address:
Holtvegen 62
9016 Tromsø
Norway
Sideansvarlig: Jaakola, Laura