50 ambassadører besøkte UiT

En delegasjon med ambassadører fra land på alle verdens kontinenter besøkte nylig UiT i Tromsø. Der kunne de få mer innsikt i bærekraftig samfunnsutvikling i Arktis og internasjonal forskning på urfolk.

Personer som sitter på linje, på en scene.
Paneldebatt under ambassadørbesøk, om internasjonal forskning på urfolk, ledet av professor Torjer Andreas Olsen (t.h.) Foto: Jakob Bjørvig Henriksen / UiT
Portrettbilde av Bredesen, Kim
Bredesen, Kim kim.bredesen@uit.no Rådgiver
Publisert: 04.04.25 12:35 Oppdatert: 06.04.25 08:58
Arktis Bærekraft Internasjonalt samarbeid Urfolk

En delegasjon med 50 ambassadører besøkte UiTs campus i Tromsø 3. april. De representerte land både i Europa og andre kontinenter.

To personer som står.
Proektor Jan-Gunnar Winther (t.v.), Dekan Jørgen Berge og Danmarks ambassadør til Norge, Louise Bang Jespersen. Foto: Jakob Bjørvig Henriksen

Ambassadørene ble ønsket velkommen av rektor Dag Rune Olsen. I sin innledning vektla han at kunnskap kan være en drivkraft for bærekraftig samfunnsutvikling Nord-Norge. Han understreket at UiT har en nøkkelrolle som leverandør av forskningsbaserte løsninger i det grønne skiftet.

I et slikt bilde mener han det finnes et stort potensial i samspill mellom næringsliv, industri og akademia i den arktiske delen av Norge, Sverige og Finland, spesielt når det gjelder eksport av energi og råvarer.

– Vi ønsker å bidra til å utvikle nordområdene. Hvordan kan vi sikre at dette blir en rettferdig omstilling? Innsikt for å gjennomføre omstillingen må være basert på kunnskap og vitenskap. UiT er her for å akselerere, hjelpe og legge til rette for denne omstillingen. Vi kan også gi veiledning for politiske beslutningsprosesser, sa Olsen.

Det som skjer i Arktis, forblir ikke i Arktis. Vi er alle forbundet gjennom verdenshavene.

Delegasjon med 50 ambassadører

  • En delegasjon besøkte Tromsø fra 2. til 4. april.
  • Besøket var en del av en årlig studiereise for ambassadører stasjonert i Oslo, som Utenriksdepartementet er vertskap for.
  • Foruten besøk på UiTs campus i Tromsø deltok delegasjonen på omvisninger på Polaris, kystvaktskipet KV Hopen og forskningsskipet Kronprins Haakon.
  • I tillegg fikk de orienteringer om virksomheten til Kongsberg Satellite Services (KSAT) og sjømatnæringen i Nord-Norge.
  • Målet med studiereisen er å skape forståelse for norske interesser og politiske prioriteringer i Arktis.
  • Fem tema var vektlagt på programmet - i tråd med fokusområdene til det norske lederskapet i Arktisk Råd: Hav, klima og miljø, bærekraftig økonomisk utvikling og folk i nord.


Olsen vektla at høyere utdanning utgjør en drivkraft for en rettferdig, grønn omstilling. For ham innebærer det også at høyere utdanning i nord skjer på basis av internasjonalisering, med utveksling og forskningssamarbeid over landegrenser. Olsen påpekte at det er spesielt viktig at utfordringene knyttet til klimaendringene får en forankring i internasjonalt samarbeid.

– Det som skjer i Arktis, forblir ikke i Arktis. Vi er alle forbundet gjennom verdenshavene, la han til.

Førsteamanuensis i statsvitenskap, Jonas Stein, førte tråden om samfunnsutvikling i nord videre. Han tok opp hvordan spenninger mellom sentrum og periferi i stor grad har formet Nord-Norge som landsdel. Ifølge ham har ledende politiske krefter i Norge gradvis, over lang tid, endret sin politikk for samfunnsutvikling i Nord-Norge på en måte som har skapt gode ringvirkninger.

Spesielt etableringen av universiteter i den arktiske delen av både Norge, Sverige og Finland mener han har vært en viktig forutsetning for økt urbanisering og befolkningsvekst.

Internasjonal forskning på urfolk

Professor i urfolksstudier, Torjer Andreas Olsen ledet en panelsamtale hvor det ble belyst hvordan både rettighetskamp og forskning på urfolk har mange paralleller i store deler av verden. Olsen mener at UiT har et internasjonalt ansvar for at det gjøres forskning på og undervisning om samisk kultur og rettigheter.

Tre personer som står.
Colombias ambassadør til Norge, Paola Bernal Rodriguez (midten) og Jørgen Berge. Foto: Jakob Bjørvig Henriksen / UiT

Deltakerne i panelet tok opp hvordan forskning på jus, helse, språk og kultur bidrar til at urfolk blir anerkjent på et internasjonalt nivå.

UiT-forskeren Inga Dagsvold tok opp at samer har mye til felles med urfolk i New Zealand, Grønland og Canada, når det gjelder hvordan assimilering og undertrykkelse har skapt avtrykk på fysisk og psykisk helse. En annen UiT-forsker, Endalew Lijalem Enyew, forklarte hvordan det grønne skiftet skaper konflikter mellom aktører innen gruvedrift og urfolks kollektive rettigheter over hele verden.

Máret Áile Gaup framførte egen musikk under ambassadørbesøket. Foto: Jakob Bjørvig Henriksen / UiT

Professor Hilde Sollid beskrev UiTs kontinuerlig arbeid for å gjennomføre språkutdanning og bevaring av både samiske og kvensk språk, hvor urfolk i hele verden blir stilt overfor de samme utfordringene. Hun fremhevet at i slikt bilde er UiT ledende innen utvikling KI-programmer for samiske språk.

Dekan ved Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi, Jørgen Berge, la vekt på at urfolks kunnskaper om Arktis blir en viktig del av student- og forskeropplæringen på UiT-kurset Arctic Future Pathfinders i august og september, som er en del av One Ocean-ekspedisjonen

Les også: Fremtidas stifinnere i Arktis

Breder Eder Murberg fra Samisk studentforening forklarte hvilket arbeid som gjøres på UiT med å synliggjøre samiske stemmer. Han la også vekt på at det burde legges til rette for at samiske språk tas i bruk i større grad. En viktig arena kan da være True North 2026, i anledning av at Tromsø skal være europeisk ungdomshovedstad i 2026.

Les også: – Vi må balansere innovasjon med kulturarv

De 50 ambassadørene kunne også oppleve samisk musikk og kunst. Máret Áile Gaup fremførte egne sanger, og førsteamanuensis i kunsthistorie, Ingeborg Høvik, presenterte kunstverket «Historja» av Britta Marakatt-Labba som henger i Solhallen.


Kortnytt fra Seksjon for internasjonalt samarbeid, Senter for fredsstudier (CPS), Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi, Senter for samiske studier
Bredesen, Kim kim.bredesen@uit.no Rådgiver
Vi anbefaler