UiT gjør det mulig å kombinere toppidrett og studier

Ved å være tett på idrettsutøvere kan UiT bidra til kunnskapsutvikling, trening, testing og tilrettelegging. Men universitetet klarer det ikke alene. Nå er samarbeidet med idretten fornyet.

mann som smiler og har jakke med sponsor-logoer
– Oppfølgingen jeg får her har hevet kvaliteten i treninga mi, sier Erik Valnes, langrennsløper på det norske herrelandslaget. Foto: Ellen Kathrine Bludd
Portrettbilde av Bludd, Ellen Kathrine
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 24.01.25 15:30 Oppdatert: 24.01.25 17:13
Helse og velferd Idrett og friluftsliv

– Det er toppforhold på labben til UiT på Romssa Arena. Her får jeg kjørt nødvendige standard-økter og testing, sier Erik Valnes.

Valnes er 28 år, kommer fra Sørreisa og er langrennsløper på det norske herrelandslaget. Han har tatt både OL-gull, VM-gull og flere verdenscupseiere.

Nå jobber han mot ski-VM i Trondheim. Han forteller at han får bruke treningslabben så mye han ønsker.

– Da kan jeg hente meg inn etter testing, når jeg ser at jeg ligger greit an i forhold til treninga. Den kompetansen og de fasilitetene som er her er avgjørende for min prestasjon, for å få ut potensialet mitt, sier Valnes.

Han forteller at han også har planer om å studere etter hvert. Men akkurat nå konsentrerer han seg om idretten.

– Oppdraget vårt er å være med å bygge samfunnet. Å bistå de unge i deres utvikling og karriere er en stor del av dette. Derfor er det viktig at vi gjør dette også for idrettsutøvere, sier Dag Rune Olsen, rektor ved UiT.

Fornyet samarbeid

UiT, Norges idrettsforbund og Olympiatoppen fornyet denne uken en avtale som viderefører og forsterker det gode samarbeidet mellom idretten og akademia. 

Avtalen, som først ble undertegnet i 2009, hadde som visjon å styrke idrettsfaglig utdanning og forskning, og å gi nordnorske idrettsutøvere like gode medisinske og idrettsfaglige rammebetingelser som de som bor sør i landet.

UiT har fornyet samarbeidsavtalen med Olympiatoppen og Norges idrettsforbund. Fra venstre: Astrid Strandbu (Norges idrettsforbund), Sylvi Ofstad (Troms idrettskrets), Håvard Klemetsen (Olympiatoppen Nord), Dag Rune Olsen (UiT), Erik Eide (Olympiatoppen) og Marit Arntzen (Finnmark idrettskrets). 

Avtalen mellom UiT, Idrettsforbundet og Olympiatoppen har hatt stor betydning både for unge mennesker som vil studere idrett, for kunnskapsutvikling og ikke minst for enkeltutøvere.

Rett ut i jobb da hun la opp

En annen langrennsløper som har benyttet seg av både lab-fasiliteter, studietilbud og tilrettelegging ved UiT er Anna Svendsen.

Svendsen er 34 år og kommer fra Tromsø. Hun er tidligere langrennsløper, sykepleier og trener i ski ved NTG. Hun var ferdigutdannet sykepleier i 2012, men la ikke opp før våren 2024.

– Hvis jeg ikke hadde fått tilrettelegginga fra UiT så hadde jeg måttet vente med å studere. I stedet kunne jeg gå rett ut i jobb som ferdig utdannet sykepleier da jeg la opp i fjor, sier hun.

dame som smiler og er gravid
– Det er mye obligatorisk og mye praksis på sykepleiestudiet. Jeg studerte på fulltid og trente på fulltid, derfor var det kritisk med tilrettelegging, sier Svendsen. Foto: Ellen Kathrine Bludd

Svendsen, som selv er gravid, sier at dette også er en fordel for kvinner som planlegger å få barn etter endt idrettskarriere.

Hun forklarer at hun kom på landslaget etter at hun var ferdig med sykepleien, og var på landslaget i fire år.

– Det er mye obligatorisk og mye praksis på sykepleiestudiet. Jeg studerte på fulltid og trente på fulltid, derfor var det kritisk med tilrettelegging, sier Svendsen.

Da hun la opp, hadde hun dermed utdanningen i boks. Hun hadde da ikke praktisert på mange år, men det har gått helt greit.

Bedre tilrettelegging for utøvere

– Vi har samme mål på UiT og ved Olympiatoppen, nemlig at det skal være mulig å kombinere toppidrett og studier, sier Bjørnar Hauken ved Olympiatoppen.

Ved UiT har tilretteleggingen for idrettsutøvere blitt bedre over tid. De samme reglene gjelder for hele UiT, uansett hvilket studiested man studerer på og hvilken campus man tilhører. Og hvert institutt har en navngitt kontaktperson som har ansvaret for utøveren.

– Men det er viktig å understreke at utøverne selv må ta ansvar og planlegge for fremtiden i god tid. Hvis de for eksempel vet at de har en konkurranse samtidig som det er eksamen, så må det planlegges for i god tid. Det nytter ikke å komme uka før og si ifra, sier Svein Arne Pettersen, professor i idrettsvitenskap ved UiT.

Ved testlabben kan utøverne følges opp av Olympiatoppen, samtidig som UiT kan drive forskning for å finne ut hva som påvirker prestasjonsevne og helse hos idrettsutøverne. Kunnskap som idretten igjen drar nytte av ettersom resultatene tikker inn og settes ut i praksis.

– Det å være tett på utøverne er veldig viktig. Det er en viktig forutsetning at vi er der utøverne er. Da kan vi gå rett inn og teste. Det er kjempeviktig at vi opprettholder denne avtalen, sier Pettersen.

mann som står på en stor tredemølle
– Det å være tett på utøverne er veldig viktig, sier professor i idrettsvitenskap, Svein Arne Pettersen. Her på den store ski-mølla i testlabben på Romssa Arena. Foto: Ellen Kathrine Bludd

En møteplass på tvers av idrettsgrener

– Her på testlabben er vi tett på trenere og utøvere på høyt nivå. Testlabben har noe utstyr som er litt gammelt, så innholdet kan bli bedre. Men det funker godt, sier Håvard Klemetsen fra Olympiatoppen.

Erik Valnes hadde en god økt her i morges, for å teste formen.  

– Juniorlandslaget i randonee hadde samling her før jul. Da manglet snø, men de hadde gode økter her inne, sier Klemetsen.

Her på treningslabben og i styrketreningsarealet møtes ulike idretter på tvers av grener. Norges Toppidrettsgymnas (NTG) er også her.

– Vi ville skape en møteplass for å kunne bli nysgjerrig på hverandre og lære av hverandre. Det fungerer godt på tvers av mange ulike grener, sier Ingrid Mellem Mortensen fra Olympiatoppen.

mennesker som står i treningsstudio
Avtalen som nå er fornyet skal styrke både bredde- og toppidretten i nord og bygger på fem strategiske områder: studietilbud, forskning, styrket dialog, test- og treningsfasiliteter og tilrettelegging for toppidrettsutøvere. Foto: Ellen Kathrine Bludd

Å omsette kunnskap til praksis

Avtalen som nå er fornyet skal styrke både bredde- og toppidretten i nord og bygger på fem strategiske områder: studietilbud, forskning, styrket dialog, test- og treningsfasiliteter og tilrettelegging for toppidrettsutøvere.

Den er en hjørnestein for utviklingen av idrettskompetanse i landsdelen.

– Vi har et helhetlig menneskesyn der både resultater, helse, verdier og utdanning er avgjørende for å utvikle positive mennesker. Denne avtalen er avgjørende for dette arbeidet, sier Erik Eide fra Olympiatoppen.

– Idretten er viktig i samfunnet, både toppidretten og breddeidretten. Det er noe av det som binder oss sammen. Å være med og bidra med kunnskap til å utvikle idretten, fysisk og mentalt er derfor viktig, sier rektor Dag Rune Olsen.

Han understreker at en del av verdigrunnlaget til UiT er å omsette kunnskap til praksis.

– Det kan vi ikke greie å gjøre alene, vi må gjøre det sammen med de som er utøvere, trenere, idrettsledere og andre. Derfor er det ekstra hyggelig å videreføre denne avtalen, avslutter han.

mennesker som smiler rundt et bord og signerer en avtale
UiT og Olympiatoppen har samme mål, nemlig at det skal være mulig å kombinere toppidrett og studier. Den nye avtalen muliggjør dette. Foto: Ellen Kathrine Bludd

Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 24.01.25 15:30 Oppdatert: 24.01.25 17:13
Helse og velferd Idrett og friluftsliv
Vi anbefaler